Covid ή αλλεργική ρινίτιδα; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Διαβάζεται σε 4'
Φαγούρα και τσούξιμο στα μάτια από την αλλεργική ρινίτιδα
Φαγούρα και τσούξιμο στα μάτια από την αλλεργική ρινίτιδα iStock

Η νέα παραλλαγή FLiRT της Covid αυξάνει τα κρούσματα, ενώ το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται με τα αλλεργιογόνα και την αλλεργική ρινίτιδα. Πώς θα αναγνωρίσετε τις σας ταλαιπωρεί.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού, εν μέσω θερινής περιόδου, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Τις τελευταίες 15 ημέρες, χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω Covid 959 συμπολίτες μας, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 400.

Την ίδια στιγμή αυξημένα είναι και τα περιστατικά αλλεργικής ρινίτιδας, ακόμα και μέσα στις πόλεις, κάτι που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, αφού έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Η παραλλαγή FLiRT του κορονοϊού (JN.1, όπως την αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην εβδομαδιαία έκθεσή του) και η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργούν αυτήν την περίοδο ένα διπλό αναπνευστικό χτύπημα.

Η παραλλαγή FLiRT φέρεται να ευθύνεται για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τη λοίμωξη Covid τον Ιούνιο, όμως από την έκθεση του ΕΟΔΥ δεν γίνονται σαφή τα ποσοστά της.

«Η FLiRT καλύπτει τρεις παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η καθεμία με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις», εξηγεί ο καθηγητής Lawrence Young του Πανεπιστημίου του Warwick στη Βρετανία.

«Καθώς εξαπλώνεται, η Covid αλλάζει και δεν γνωρίζουμε τον πλήρη επιπολασμό του στην κοινότητα, επειδή δεν κάνουμε πλέον συνήθεις εξετάσεις που κάναμε εν μέσω των πανδημικών κυμάτων», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Covid αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι εποχική λοίμωξη όπως η γρίπη, καθώς υφίσταται κανονικά και το καλοκαίρι.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο σοβαρή, ως προς τη θνητότητα, φαίνεται ότι είναι πιο μολυσματική και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον.

Υπάρχει σχέση μεταξύ αλλεργικής ρινίτιδας και Covid;

Η Rebecca Owen, λέκτορας Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι της Βρετανίας, η οποία μελετά επίσης τη Long Covid, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα και της λοίμωξης Covid.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν Covid-19 και οι λοιμώξεις μπορεί να μας κάνουν πιο ευάλωτους στις αλλεργίες. Μπορούν να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική απόκριση σε αυτό που ονομάζεται σύνδρομο ενεργοποίησης των μαστοκυττάρων, οπότε, δυνητικά κάποιοι από αυτούς που έχουν μολυνθεί με Covid, μπορεί στη συνέχεια να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα», αναφέρει η ίδια.

Εάν λοιπόν έχετε συνάχι ή πονόλαιμο ή οποιοδήποτε άλλο από τα κοινά συμπτώματα των δύο παθήσεων, πώς θα ξέρετε τι έχετε και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό;

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε Covid ή ρινίτιδα

Τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν:

  • φτέρνισμα,
  • βήχα,
  • καταρροή ή βουλωμένη μύτη, καθώς και
  • κόκκινα υγρά μάτια με φαγούρα.

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εκδηλώσουν πονοκεφάλους, ωταλγία (πόνο στα αφτιά) ή να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης.

Τα συμπτώματα της παραλλαγής FLiRT είναι:

  • Πυρετός
  • συνεχής βήχας
  • αλλαγή ή απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, μαζί με
  • πονόλαιμο,
  • ναυτία και
  • διάρροια.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να διακρίνει εύκολα κάποιος τη διαφορά μεταξύ των δύο, επειδή ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά.

Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, το Covid test είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε τι έχετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την Covid

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σε ισχύ, αλλά όπως και με κάθε μεταδοτική ασθένεια, καλό είναι να μένετε μακριά από ηλικιωμένους ή άτομα υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κυκλοφορείτε όπου υπάρχει συνωστισμός και να φοράτε μάσκα.

Στην περίπτωση που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καλό θα είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να σας συνταγογραφήσει άμεσα αντιικά φάρμακα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργική ρινίτιδα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν στο σπίτι ή με φάρμακα που είναι ευρέως διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Αντισταμινικά χάπια ή σπρέι για τη μύτη μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα.

Τα ρινικά σπρέι με φραγμό αλλεργιογόνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μύτη και να έχουν αποτελεσματικότητα μέσα σε λίγα λεπτά. Τα ρινικά σπρέι με κορτιζόνη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου και τα κόκκινα μάτια που φαγουρίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα