Δεν εφαρμόζει καλά η μάσκα στο πρόσωπο σας; Βάλτε καλσόν

Δεν εφαρμόζει καλά η μάσκα στο πρόσωπο σας; Βάλτε καλσόν
Τα καλσόν κάνουν πιο αποτελεσματικές τις μάσκες προσώπου, αλλά δεν είναι η πιο άνετη λύση. iStock

Επιστήμονες του Cambridge δοκίμασαν τρόπους που μπορούν να κάνουν καλύτερη την εφαρμογή της μάσκας προσώπου και άρα πιο αποτελεσματική απέναντι στον Covid-19. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχε το καλσόν.

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία έχουν γίνει ουκ ολίγες έρευνες για τις μάσκες, σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους ως προς την προστασία μας από τον Covid-19. Aυτές που φέρουν το 95 στον ‘τίτλο’ τους, κρατούν μακριά μας το 95% των επικίνδυνων σωματιδίων που είναι στον αέρα. Δηλαδή, έξω από τον οργανισμό μας. Τελευταία έγινε γνωστό και ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν μας προφυλάσσουν από τη μετάλλαξη ‘όμικρον’.

Από την αρχή της πανδημίας ήταν γνωστό πως για να είναι αποτελεσματική μια μάσκα, θα πρέπει να εφάπτεται τέλεια στο πρόσωπο μας και το υλικό της να ‘κρατάει’ τους δυνητικούς εισβολής, ενώ φιλτράρεται ο αέρας -για να μπορούμε να επιβιώσουμε.

Θα λέγατε πως δεν υπάρχει κάτι που να έχει να κάνει με αυτό το θέμα και να μην έχει μελετηθεί. Ώσπου προέκυψε η δημοσίευση έρευνας που έκαναν επιστήμονες του University of Cambridge -στο PloS ONE- δεν έχει ξαναγίνει.

To αντικείμενο της ήταν τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε να φορούμε μια μάσκα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύ αποτελεσματική και το πώς η όποια μάσκα διαθέτουμε -και ενδεχομένως να μην ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο μας, δηλαδή να ‘αφήνει’ κενά πλάγια ή σε όποιο άλλο μέρος- μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της.

Δοκιμάστηκαν διάφορα hacks. Το πιο επιτυχημένο ήταν αυτό με το καλσόν. Που ήταν μεν, άβολο, εν τούτοις έδινε την πιο σωστή εφαρμογή “που είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας των μασκών προσώπου, εν τούτοις πολλές από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν κακή εφαρμογή”.

Τι δοκίμασαν οι ερευνητές

Οι επιστήμονες αγόρασαν χειρουργικές μάσκες και ΚΝ95 από το διαδίκτυο και σε δοκιμές που έγιναν σε κλειστό και καθαρό χώρο, χρησιμοποίησαν κομμάτι από καλσόν: το έκοψαν από την περιοχή του μηρού, πριν το τοποθετήσουν πάνω από τα κεφάλια και τις μάσκες των μετεχόντων . Δηλαδή, με τρόπο που η πίεση του ελαστικού υφάσματος να κρατάει σφικτή τη μάσκα. Ήταν το υλικό που είχε την καλύτερη εφαρμογή.

Mια άλλη δοκιμή αφορούσε τη ‘σφράγιση’ των άκρων της μάσκας, με υφασμάτινη ταινία, άλλα με χρήση γάζας πρώτων βοηθειών να καλύπτει τα κενά, τρίτη είχε να κάνει με ρολό γάζας πρώτων βοηθειών για το σφικτό δέσιμο (η μέθοδος αυτή λέγεται ‘μούμια’) και μια που πρότειναν μηχανικοί της Apple: ήταν η χρήση λάστιχων γύρω από το μπροστινό μέρος, ώστε να δημιουργηθεί ‘στήριγμα’.

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στις δοκιμές ανέφεραν πως δεν το hack με το καλσόν ήταν μεν, εκ των πιο αποτελεσματικών, αλλά δεν ήταν άνετο. Όπως έγραψαν οι επιστήμονες “η μεγαλύτερη ταλαιπωρία αναφέρθηκε στα hacks με το λάστιχο και το καλσόν”. Το πρώτο δημιούργησε και οδυνηρή πίεση στα αυτιά και το πρόσωπο -σε κάποιους εμπόδισε ακόμα και την κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά. 

Οι ερευνητές συνιστούν τα νέα σχέδια μάσκας “να επικεντρώνονται στη διασφάλιση ότι οι άκρες της μάσκας είναι σταθερά σε επαφή με το πρόσωπο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα