Δημόσια Υγεία και φάρμακα μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν;

Δημόσια Υγεία και φάρμακα μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν;

Για να λύσει το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες, να ζητήσει από τους ασφαλισμένους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο η δαπάνη για την Υγεία

Μπορεί το 2021 οι Έλληνες να έδωσαν από την τσέπη τους 521 εκατ. ευρώ για φάρμακα ή συμμετοχή σε σκευάσματα, όμως ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φέτος, λόγω της φαρμακευτικής πολιτικής που αναμένεται να εφαρμόσει σύντομα το υπουργείο Υγείας.

Στόχος, όπως εξήγησε χθες, Τρίτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων.

«Τα πολύ φθηνά φάρμακα πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος. Πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες έχουν τη διάθεση να παράξουν περισσότερα φάρμακα και πολλά από τα θέματα θα λυθούν άμεσα», εξήγησε η κυρία Γκάγκα, αναφερόμενη στις ελλείψεις φαρμάκων.

Κάτι που σημαίνει ότι είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι μία από τις βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων, είναι η άρνηση των φαρμακοβιομηχανιών να διαθέσουν φάρμακα στις τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι φαρμακαποθήκες που διακινούν τα σκευάσματα, τα προωθούν σε άλλες χώρες που έχουν υψηλότερη τιμή.

Ακόμη όμως και να είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, ως ένα από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης, ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να απορροφήσει την αύξηση μέσω της συμμετοχής ή να βάλει στη θετική λίστα (με συμμετοχή) φάρμακα που μέχρι σήμερα αγοράζει ο ασθενής από την τσέπη του.

Όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα, θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τις αυξήσεις με ιδιωτική δαπάνη.

«Αν έχουν εντοπιστεί ελλείψεις σε φάρμακα που είναι πολύ φθηνά και δεν συμφέρει τις εταιρείες να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, είναι λογικό να γίνουν αυξήσεις. Βέβαια, όλα αυτά θέλουν μελέτη και είναι συνήθως πολυπαραγοντικά. Το θέμα είναι να μην μετακληθεί η αύξηση του κόστους στον πολίτη, αλλά να απορροφηθεί, ειδικά σε αυτήν την φάση, από τον ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο NEWS 24/7 Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επίσης, πολλά από τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες και μάλιστα σε μία φάση που το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων χαρακτηρίζονται από συνεχείς αυξήσεις, οι οποίες μαίνονται εδώ και μήνες ανεξέλεγκτες.

Άρα, στο καλάθι με τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που θα αδυνατούν πλέον πολλά νοικοκυριά να αποκτήσουν, αναμένεται να προστεθούν και φάρμακα.

«Είναι δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί καλύτερα, λείπουν λεφτά και από το φάρμακο. Δεν υπάρχει δεύτερη λύση. Αν η Υγεία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει τα κονδύλια να αυξηθούν, ειδικά τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Στην Ελλάδα για την Υγεία δίνεται μόλις το 10% της κρατικής δαπάνης, στην Ευρώπη είναι το 14% και στις χώρες του ΟΟΣΑ 15%, που σημαίνει ότι το σύστημα υπεχρηματοδοτείται», εξηγεί ο κ. Σουλιώτης.

Ακόμη 79 φάρμακα εξαφανίστηκαν σε δύο μήνες

Ενδεικτικό της τάσης να εξαφανίζονται φάρμακα, είναι πως οι ελλείψεις τον Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 φάρμακα, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τα 265 (δείτε εδώ τη λίστα γι’ αυτά που έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους και αυτά που είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Νοέμβριο σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, ενώ πρόσφατα έκλεισε δύο φαρμακαποθήκες.

Έπειτα από χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους της αγοράς, ανακοινώθηκε η λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων.

Με ταχείς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει ακόμα περισσότερο την πολιτική γραμμή που χάραξε για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ, αναμένεται να ανατρέψουν πλήρως τον μέχρι σήμερα δωρεάν χαρακτήρα του, καθώς επισήμως δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ζητούν χρήματα από τους ασθενείς.

Η αρχή αναμένεται να γίνει άμεσα με την πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους πολίτες.

Όποιος θα θέλει χειρουργηθεί άμεσα και να μην περιμένει μέχρι και δύο χρόνια στις λίστες αναμονής για πρωινό χειρουργείο, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ένα «γρηγορόσημο» για το απογευματινό.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώσουν σε δημόσιο νοσοκομείο περίπου 600 ευρώ ανά επέμβαση για χειρουργό και αναισθησιολόγο, αμοιβή την οποία η κυρία Γκάγκα είχε χαρακτηρίσει ως «μικρή».

Την ίδια στιγμή, ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκέμβρη, δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Κάτι που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις και ειδικά οι πολίτες που έχουν επείγον πρόβλημα υγείας, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από το ιδιωτικό ιατρείο του ειδικού του ΕΣΥ, να καταβάλουν και σε αυτήν την περίπτωση από την τσέπη τους το αντίτιμο και ακολούθως να βρουν θέση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα