Δύο παράνομες Μονάδες Φροντίδας έπαιζαν με τις ζωές των ηλικιωμένων

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου από Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Φωτογραφία αρχείου από Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Eurokinissi

Δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων λειτουργούσαν στην Αττική χωρίς άδεια. Μάλιστα, υπήρχε απόφαση διακοπής λειτουργίας από την περιφερειακή ενότητα Αττικής, αλλά οι υπεύθυνοι δεν συμμορφώθηκαν.

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα του ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές) στην Περιφέρεια Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε, και οι δύο λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ενώ υπήρξε σωρεία παραβάσεων που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά και τη ζωή των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν.

Το πιο τραγικό όμως είναι το θράσος των ιδιοκτητών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Ενότητα αποφάσεις επιβολής προστίμου και διακοπής της λειτουργίας τους, με παράλληλη ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελίας, οι ΜΦΗ εξακολουθούσαν να λειτουργούν κανονικά.

Τι διαπίστωσε στις παράνομες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων η ΕΑΔ

Η ΕΑΔ πραγματοποίησε τον έλεγχο στη μία μονάδα κατόπιν καταγγελίας και στη δεύτερη αυτεπαγγέλτως.

Ο έλεγχος και στις δύο μονάδες επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, καθώς και στην τήρηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΜΦΗ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, διαπιστώθηκαν οι εξής σοβαρές παραβάσεις:

  1. Έλλειψη Αδειών

Η μία ΜΦΗ λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας, ενώ η δεύτερη χωρίς άδεια λειτουργίας.

Παρά τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και διακοπής λειτουργίας από την Περιφερειακή Ενότητα και την ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελίας, οι ΜΦΗ συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

  1. Έλλειψη Πιστοποιητικών Πυροπροστασίας

Καμία από τις δύο ΜΦΗ δεν διέθετε πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, «γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ηλικιωμένων», όπως υπογραμμίζει η έρευνα της ΕΑΔ.

  1. Υποστελέχωση

Όπως έδειξαν οι έλεγχοι, οι ΜΦΗ δεν διέθεταν το προβλεπόμενο, αριθμητικά και ως προς την ειδικότητα προσωπικό, όπως νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Οι εκθέσεις ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για συσχέτιση με τις αντίστοιχες δικογραφίες και στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΕΑΔ υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των ΜΦΗ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας για τους ηλικιωμένους.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα