Είναι αλήθεια ότι το κρασί καταστρέφει τα οφέλη της δίαιτας;

Διαβάζεται σε 5'
Διάφοροι τύποι κρασιού
Διάφοροι τύποι κρασιού iStock

Το αλκοόλ δεν είναι θρεπτικό συστατικό, οπότε το συκώτι δίνει προτεραιότητα στο μεταβολισμό του έναντι άλλων ουσιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η καύση λίπους μπορεί να επιβραδυνθεί.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε εν μέσω μια πειθαρχημένης δίαιτας και κοιτάζετε ένα μπουκάλι κρασί, αναλογιζόμενοι ένα κρίσιμο ερώτημα: «Σπάει» το κρασί τη δίαιτα;

Είναι δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να επιτύχετε ισορροπία μεταξύ των πλούσιων, ελκυστικών γεύσεων του εκλεκτού κρασιού και της αφοσίωσής σας στη δίαιτα.

Μέσω του θερμιδικού περιορισμού και των κενών μεταξύ των γευμάτων, η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να ενεργοποιήσει μια διαδικασία του οργανισμού που ονομάζεται αυτοφαγία.

Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία απομακρύνονται οι ελαττωματικές πρωτεΐνες, τα κατεστραμμένα οργανίδια και τα νεκρά κύτταρα.

Ένα ποτήρι κρασί περιέχει μόνο 125 θερμίδες, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία, καθώς ο οργανισμός εστιάζει στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει.

Εκτός του ότι διαταράσσει τη δίαιτα, η κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των κενών μεταξύ των γευμάτων θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Κι αυτό διότι το συκώτι δίνει προτεραιότητα στον μεταβολισμό του αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, επηρεάζοντας την επεξεργασία άλλων θρεπτικών συστατικών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά είδη κρασιού, το καθένα με συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων και θερμίδων.

Κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια της δίαιτας: Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι

Πριν ξεκινήσετε τη διαλειμματική δίαιτα, καλό είναι να έχετε κατά νου μερικούς βασικούς κανόνες, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Αν θέλετε να εντάξετε το κρασί στη διατροφή σας, δείτε αυτές τις συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις:

Μην διακόπτετε τη δίαιτα σας για ένα ποτήρι κρασί

Αντί να πιείτε ένα ποτήρι κρασί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μια πιο στρατηγική προσέγγιση θα ήταν να το εντάξετε την ώρα που καταναλώνετε το φαγητό σας.

Έτσι, το κρασί θα συμπληρώσει τη διατροφική σας πρόσληψη χωρίς να παρεμβαίνει στη δίαιτα σας.

Αν ενσωματώσετε προσεκτικά το κρασί στο πρόγραμμα των γευμάτων σας, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων, διασφαλίζοντας ότι κάθε γουλιά ευθυγραμμίζεται με τους διατροφικούς σας στόχους.

Μην πίνετε κρασί το βράδυ

Μπορεί να φαίνεται ότι το αλκοόλ είναι το εισιτήριο για την βραδινή χαλάρωση και ηρεμία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας.

Η κατανάλωση αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική του ύπνου σας. Μπορεί να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά ο κύκλος REM μπορεί να διακοπεί, οδηγώντας σε μια νύχτα που κάθε άλλο παρά ξεκούραστη είναι.

Απολαύστε μερικές από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

Αν η διατροφή σας γενικότερα είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής που έχετε υιοθετήσει και σκέφτεστε να ενσωματώσετε το κρασί με μέτρο, είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για τις πιθανές επιπτώσεις του αλκοολούχου ποτού.

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει οφέλη για τη χλωρίδα του εντέρου, τη νευρολογική υγεία και ακόμη και τη μείωση της φλεγμονής, αλλά εξετάστε αυτά τα οφέλη παράλληλα με τις διατροφικές σας συνήθειες και τους συνολικούς στόχους σας για την υγεία. Το μέτρο είναι το κλειδί και θα πρέπει να εξετάσετε πώς το κρασί ταιριάζει στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Συνδυάστε το κατάλληλο φαγητό με το κρασί σας

Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να γίνει ευκολότερη αν συνδυάσετε το κρασί σας με ένα γεύμα που είναι άφθονο και πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και όχι σε σάκχαρα.

Με την παρουσία φυτικών ινών και πρωτεϊνών στο γεύμα σας, η απορρόφηση των υδατανθράκων επιβραδύνεται. Έτσι, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται πιο σταδιακά αντί να παρουσιάζουν ραγδαίες αυξήσεις.

Ως αποτέλεσμα της μετριοπαθούς απορρόφησης, ειδικά όταν πίνετε κρασί, οι υδατάνθρακες από τα γεύματα και το ποτό σας επεξεργάζονται με πιο ελεγχόμενο και σταθερό τρόπο από τον οργανισμό.

Εναλλακτικές λύσεις και συμβουλές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρασί είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά όταν έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο απώλειας βάρους, είναι καλύτερο να αναζητήσετε πηγές αντιοξειδωτικών χωρίς αλκοόλ, για να αποφύγετε να σαμποτάρετε την πρόοδο της δίαιτάς σας.

Η επίγνωση του τι βάζετε στον οργανισμό σας, θα σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή σχέση με τη διατροφή σας. Μπορεί να αναρωτιέστε, για παράδειγμα γιατί ένα ποτό, όπως το κρασί, θα σαμποτάρει την απώλεια βάρους μου;

Το αλκοόλ δεν είναι θρεπτικό συστατικό, οπότε το συκώτι δίνει προτεραιότητα στο μεταβολισμό του έναντι άλλων ουσιών που καταναλώνουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η καύση του λίπους μπορεί να επιβραδυνθεί, καταστρέφοντας οφέλη της δίαιτας.

Επίσης, ορισμένες ποικιλίες κρασιού μπορεί να είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ:

Κρασιά με χαμηλές θερμίδες: Ελέγξτε αν στην ετικέτα αναγράφεται «ελαφρύ» ή «χαμηλό σε θερμίδες». Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι χωρίς να υπερβείτε τις διατροφικές σας απαιτήσεις.

Μη αλκοολούχο κρασί: Αυτός ο τύπος κρασιού υφίσταται επεξεργασία για την αφαίρεση του αλκοόλ και αποτελεί μια καλή επιλογή για να διατηρήσετε την πρόοδό σας κατά την άσκηση της διαλειμματικής δίαιτας. Ωστόσο, ορισμένες επιλογές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα