Είναι δυνατόν να μ’ αγαπάει και να με απατήσει; “Φυσικά ναι”, λένε οι επιστήμονες

Είναι δυνατόν να μ’ αγαπάει και να με απατήσει; “Φυσικά ναι”, λένε οι επιστήμονες
Οι σχέσεις έχουν λεπτές ισορροπίες και η απιστία πολλές φορές είναι ανακουφιστική Getty Images

Νέα επιστημονική έρευνα αναλύει τις αιτίες που μπορεί να απατήσει κανείς, ενώ υπάρχουν πραγματικά ερωτικά συναισθήματα προς τον σύντροφο. Οι 8 λόγοι που οδηγούν στην απιστία.

Απιστία: Η απόλυτη παραβίαση του έρωτα και ο μεγαλύτερος δολοφόνος των σχέσεων.

Κι αυτό διότι οι περισσότεροι έχουμε δεδομένο ότι όταν κάποιος μας απατήσει, αποδεικνύει αυτόματα και ότι έχει πάψει να μας αγαπάει.

Ωστόσο, αν κάποιος ή κάποια μας απατήσει και συνεχίζει να παραμένει στη σχέση, αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Ότι μας αγαπάει λιγότερο ή ότι έχει πάψει να είναι ερωτευμένος;

Το θέμα της απιστίας καλύπτεται από κοινωνικό στίγμα, αλλά και μυστήριο και γι’ αυτό και δεν ήταν τόσο εύκολο να αναλυθεί από ειδικούς.

Τώρα όμως, επιστήμονες κατάφεραν να ρίξουν φως στο θέμα της απιστίας και να συμπεράνουν ότι η απιστία είναι σπάνια μια απλή υπόθεση.

Κι αυτό διότι, όπως γράφει το Scientific American, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν τους συντρόφους ή συζύγούς τους και τα μοτίβα είναι πιο περίπλοκα από ό,τι υποδηλώνουν τα κοινά στερεότυπα, με πιο κοινό το «με απάτησε, δεν μ’ αγαπάει πια».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην υψηλού κύρους επιστημονική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, 495 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα (το 87,9% προσδιορίστηκαν ως ετεροφυλόφιλοι), δήλωσαν ότι απάτησαν τον ή τη σύντροφό τους.

Όταν οι ερευνητές τους ρώτησαν «γιατί το έκανες», οι περισσότεροι είχαν διαφορετικό βασικό λόγο, όμως οι επιστήμονες συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τις απαντήσεις τους.

Οι 8 λόγοι που οδηγούν στην απιστία

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 8 είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν κάποιον ή κάποια στην απιστία. Αυτοί είναι:

  • Θυμός για τον σύντροφό μας (για οποιοδήποτε λόγο)
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση (αναζητούσαν επιβεβαίωση)
  • Δεν αισθάνονταν αρκετά δεσμευμένοι μέσα στη σχέση τους
  • Αισθάνονταν παραμελημένοι από τον ή την σύντροφό τους
  • Δεν έπαιρναν αρκετή αγάπη από το έτερό τους ήμισυ
  • Είχαν ανάγκη για ποικιλία στη ζωή τους
  • Είχαν έντονη σεξουαλική επιθυμία, που δεν ικανοποιούσε ο ή η σύντροφος
  • Το έφερε η περίσταση ή έγινε δίχως να το καταλάβουν.

Τα εν λόγω κίνητρα δεν επηρέασαν μόνο την απιστία στη σχέση, αλλά και τον χρόνο που θα διαρκούσε η απιστία, δηλαδή αν θα το έκανε κάποιος μία φορά ή αν θα είχε εξωσυζυγική σχέση για περισσότερους μήνες ή και χρόνια.

Η απιστία δεν είναι απλώς σεξ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν και οι περισσότεροι δήλωναν ότι απλώς έκαναν σεξ, σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσχυε.

Κι αυτό διότι οι περισσότεροι ένιωθαν παράλληλα συναισθηματική προσκόλληση με τον ή τη σύντροφό τους.

Ωστόσο, αυτό συνέβαινε πολύ συχνότερα σε όσους ανέφεραν ότι ο σύζυγος ή σύντροφός τους τους παραμελεί σεξουαλικά ή δεν αισθάνονται ότι παίρνουν αγάπη από τη σχέση τους. Έτσι:

  • το 61,2% μιλούσαν ή αντάλλασσαν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με την παράνομη σχέση
  • το 62,8% ήταν στοργικό με τον εραστή ή την ερωμένη
  • το 37,6% έκανε συζητήσεις για την καθημερινότητά τους με την παράνομη σχέση, ενώ
  • το 11,1% είχε φτάσει στο σημείο να πει «σ’ αγαπώ» ή να αποκαλέσει «αγάπη μου», τον εραστή ή την ερωμένη του

«Όσοι ήταν λιγότερο συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τον ή την σύντροφό τους, έρχονταν συναισθηματικά πιο κοντά με τον εραστή τους. Ίσως είναι ο τρόπος να καλύψουν το κενό της μόνιμης σχέσης τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στη μελέτη.

Έτσι, μεγάλο μέρος της απιστίας περιοριζόταν στα φιλιά (86,7%) και στην αγκαλιά (72,9%).

Μόνο οι μισοί από όσους ανέφεραν ότι απάτησαν τον ή την σύντροφό τους είχαν προχωρήσει σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Πώς συμπεριφέρεται κάποιος που απατά

Και ενώ η απιστία είναι μία παράνομη επιχείρηση, ορισμένοι ήταν σκόπιμα λιγότερο προσεκτικοί από άλλους.

Όσοι απατούσαν λόγω έλλειψης αγάπης, έβγαναν με περισσότερους εραστές και παράλληλα έδειχναν δημοσίως περισσότερη στοργή προς τον σύντροφό τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος πρόκειται να απατήσει τον ή την σύντροφό του, αυτό εξαρτάται περισσότερο από την κατάσταση της σχέση και τα προβλήματα που υπάρχουν και λιγότερο από την πράξη αυτή καθ’ αυτή.

Οι σχέσεις που τελειώνουν επειδή ο σύντροφός μας είχε σεξουαλική σχέση με άλλο άτομο, είναι πιθανό να συμβεί πιο συχνά στις περιπτώσεις που η απάτη έγινε λόγω θυμού, έλλειψης αγάπης και δέσμευσης και φυσικά λόγω παραμέλησης.

Λιγότερο πιθανό είναι να χωρίσει ένα ζευγάρι που ανάμεσά του έχει μπει μια περιστασιακή απιστία, διότι αυτή συνήθως προέρχεται από αιτίες που δεν έχουν επηρεάσει τις αρχικές ισορροπίες και την αγάπη των δύο συντρόφων μέσα στη σχέση.

Πάντως, μόλις στο 28,3% το «κέρατο» δεν μαθεύτηκε, κάτι που σημαίνει επίσης, ότι όταν ο άλλος έχει ενοχές προς τον σύντροφό του, σημαίνει ότι τα αισθήματά του παραμένουν σταθερά, όμως αναζητά τα κομμάτια που έχουν φθαρεί ή εξαφανιστεί από τη μόνιμη σχέση του.

Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι μπορεί σε μία απόλυτα υγιή σχέση να υπάρχει μονογαμία, όμως όταν δεν είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τον σύντροφό μας, η επιθυμία για εξωσυζυγικές εμπειρίες μπορεί να συνυπάρχουν με την αγάπη μας προς αυτόν ή αυτήν. Δηλαδή ότι μπορεί ο άλλος ή η άλλη να μας αγαπά, αλλά είναι «φυσιολογικό», να μας απατήσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα