Είναι η νοημοσύνη κληρονομική ή επίκτητη; – Τι έδειξε μελέτη σε δίδυμα

Διαβάζεται σε 4'
Πανομοιότυπα δίδυμα αγοράκια
Πανομοιότυπα δίδυμα αγοράκια iStock

Μελέτη που έγινε σε δίδυμα που χωρίστηκαν στο πλαίσιο υιοθεσίας, αποκάλυψε ότι η φύση μπορεί να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη νοημοσύνη από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε.

Τα δίδυμα πρώτα απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο και μετά από τη χώρα τους, την Κίνα. Εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους διότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε νόμος που προέβλεπε να υπάρχει μόνο ένα παιδί στην κάθε οικογένεια.

Έτσι, δίδυμα από την Κίνα βρέθηκαν διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Όταν μεγάλωσαν, αρκετά από τα δίδυμα συμμετείχαν σε μία μεγάλη μελέτη, η οποία είχε στόχο να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Από πού προέρχεται η νοημοσύνη, από τη φύση ή από την ανατροφή.

Η απάντηση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε για αυτή τη σπάνια ομάδα χωρισμένων πανομοιότυπων διδύμων, είναι ότι η φύση, δηλαδή οι γενετικοί παράγοντες υπερισχύουν της νοημοσύνης.

Μάλιστα, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμα και όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές χώρες, οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν τις ίδιες βαθμολογίες IQ.

«Καθώς οι γενετικοί παράγοντες τίθενται σε λειτουργία, η επίδραση από το οικογενειακό περιβάλλον υποχωρεί», δήλωσε η Nancy Segal, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Μάλιστα, ακόμη και όταν ως παιδιά ή έφηβοι οι δίδυμοι έχουν διαφορετικό IQ, δηλαδή δείκτη νοημοσύνης, όταν μεγαλώσουν, έχουν το ίδιο», εξηγεί η ίδια.

Συνέπεια της πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα ήταν η εγκατάλειψη χιλιάδων κοριτσιών, επειδή τα αγόρια ήταν πιο «πολύτιμα» για τους Κινέζους.

«Κάποιες οικογένειες που έκαναν δίδυμα ήθελα να ξεφορτωθούν τα κορίτσια και τα εγκατέλειπαν. Και μεταξύ αυτών, υπάρχουν χιλιάδες δίδυμα κοριτσάκια», συμπληρώνει η δρ. Segal.

Αυτά τα δίδυμα, με τη σειρά τους, χωρίζονταν και δίνονταν προς υιοθεσία σε γονείς από άλλες χώρες, οι οποίοι μπορούσαν να πάρουν μόνο το ένα παιδί.

Η Segal εργάστηκε για να εντοπίσει 15 περιπτώσεις και των δύο παιδιών, όπου πανομοιότυπα δίδυμα χωρίστηκαν με αυτόν τον τρόπο και στη συνέχεια έκανε έρευνα για να κατανοήσει πτυχές της ανθρώπινη νοημοσύνης.

«Μία μητέρα που επικοινώνησε αρχικά μαζί μου γνώριζε μερικές άλλες οικογένειες. Στη συνέχεια, Μέσα Ενημέρωσης έκαναν γνωστή την προσπάθειά μου για τη συγκεκριμένη έρευνα και αρκετές οικογένειες επικοινώνησαν μαζί μου και μου έδωσαν στοιχεία για την υιοθεσία των παιδιών που είχαν γεννήσει», λέει η Segal.

Από τα 15 ζευγάρια, τα 14 είναι κορίτσια. Παρόλο που είναι μικρό δείγμα για έρευνα, μπορείς να έχεις πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα αν το συγκρίνεις με δίδυμα που μεγάλωσαν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον.

Γιατί τα δίδυμα είναι ιδανικά για μελέτες νοημοσύνης και συμπεριφοράς

Τα δίδυμα είναι χρήσιμα στην έρευνα συμπεριφοράς επειδή μοιράζονται το ίδιο DNA και συνήθως έχουν και την ίδια ανατροφή.

Με τα πανομοιότυπα δίδυμα, η φύση και η ανατροφή είναι ίδιες, ενώ τα μη πανομοιότυπα δίδυμα, που έχουν κοινό μόνο το μισό DNA τους, η φύση είναι διαφορετική.

Συγκρίνοντας τα δύο, οι ερευνητές μπορούν να διαχωρίσουν τη γενετική συνιστώσα των χαρακτηριστικών.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το παράδειγμα αντιστράφηκε. Η διαπαιδαγώγηση ήταν εντελώς διαφορετική, αλλά η φύση η ίδια.

Αυτό ήταν που έκανε την έρευνα και τα αποτελέσματά της δρ Segal τόσο συναρπαστικά. Μάλιστα, η εργασία της δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Personality and Individual Differences.

«Οι δίδυμοι απλώς είναι ο εαυτός τους και σου λένε μια ολόκληρη Ιστορία για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι τόσο καλά ευθυγραμμισμένοι με τόσους πολλούς τρόπους, που δεν το σκέφτονται καν», δήλωσε η Segal.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει η Segal, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα ίδια με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών σχετικά με τη σημασία της γενετικής συνιστώσας στη νοημοσύνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η γονική μέριμνα δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα ή είναι άσκοπη.

«Θα πρέπει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να σηκώσουν τα χέρια ψηλά με απόγνωση; Φυσικά όχι. Όλοι μπορούν να γίνουν πιο έξυπνοι. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε όλοι ίδιοι», καταλήγει η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα