Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στη Κρήτη

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στη Κρήτη
Άνθρωποι με μάσκες στο Ηράκλειο Κρήτης. Eurokinissi

Κόκκινος συναγερμός για τους νομούς της Κρήτης - Η κάλυψη στις ΜΕΘ του νησιού φτάνει στο πολύ δύσκολο 96,5%

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη, 3.273 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα συγκεντρώνονται σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Η Αττική μπορεί να “μονοπωλεί” την πρώτη θέση, ωστόσο, η Κρήτη είναι αυτή που συγκεντρώνει την ανησυχία σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα και την πορεία του κορονοϊού.

Το Λεκανοπέδιο κατέγραψε 709 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο σε σύνολο 3.273, με την Κρήτη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 336 κρούσματα, ενώ υψηλά παραμένει η Θεσσαλονίκη καθώς καταγράφει 318 νέες μολύνσεις.

Στην Κρήτη το “προβάδισμα” έχει το Ηράκλειο, ενώ αναλυτικά τα νέα κρούσματα καταγράφονται ως εξής:

Ρέθυμνο: 57 κρούσματα

Λασίθι: 26 κρούσματα

Ηράκλειο: 151 κρούσματα

Χανιά: 102 κρούσματα.

Ωστόσο, η πίεση στο τοπικό σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όπως είπε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, στη Κρήτη παρατηρείται “συνεχής ροή κρουσμάτων τελευταία” ενώ τόνισε πως είναι στην υψηλότερη θέση στην κάλυψη των ΜΕΘ πανελλαδικά.

“Παρατηρείται μεγάλη δυσκολία στις ΜΕΘ της Κρήτης, με την κάλυψη – που μπορεί να πει κανείς πως είναι εξαιρετικά υψηλή – να φτάνει στο 96.5%”.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (19/8) στο Mega ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης επισήμανε πως όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ νεότερος ασθενής είναι 37 ετών και ο γηραιότερος 87 ετών. Συνολικά για το νησί, πάνω από το 80% των νοσηλευόμενων ανήκουν στη μετάλλαξη “Δέλτα” που είναι αρκετά επικίνδυνη και μεταδοτική.

Ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου μιλώντας και εκείνος στο MEGA έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

“Προσπαθούμε κάθε μέρα να εξασφαλίζουμε ένα κρεβάτι να υπάρχει για περιστατικά που θα επιδεινωθούν. Η εντατική δεν είναι μόνο ένα κρεβάτι και ένας αναπνευστήρας. Προσωπικό δεν υπάρχει. Εμείς έχουμε λιγότερους γιατρούς και πριν την επιδημία 11 λειτουργικές κλίνες και τώρα έχουμε 15. Όλοι οι γιατροί κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το σύστημα έχει κορεστεί. Τι θα γίνει από Σεπτέμβρη”, τόνισε.

Θυμίζουμε ότι το Ρέθυμνο μπαίνει σε μίνι lockdown με την κυκλοφορία να απαγορεύεται από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως και τις 06:00 το πρωί και τη μουσική όλο το 24ωρο, ενώ στα Χανιά και το Ηράκλειο τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται έως τις 25 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα