Εμβολιασμός Κορονοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα για άτομα με πολύ σοβαρές παθήσεις

Εμβολιασμός Κορονοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα για άτομα με πολύ σοβαρές παθήσεις
Εμβολιασμοί ατόμων (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Στο 85% η συμμετοχή στον εμβολιασμό παρά τις αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca. Την Παρασκευή ξεκινά το κλείσιμο ραντεβού για άτομα με υποκείμενα νοήματα πολύ αυξημένου κινδύνου.

Το τέλος της εβδομάδα ανοίγει πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών των πολιτών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θεωρούνται άτομα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Παράλληλα τόνισε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ σημειώνουν ότι απουσιάζουν τα δεδομένα για τη συσχέτιση θρομβεομβολικών επεισοδίων με το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο σωστά θα πρέπει συνεχίζεται να χορηγείται. Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, βασικό στοιχείο ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο “ντόμινο” προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Επίσης πρόσθεση ότι ορισμένα άτομα παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό, ως πρόληψη κι αυτό είναι ένα λάθος.

Ειδικότερα δε την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα με πρώτη ομάδα να είναι οι μεταμοσχευμένοι και όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Ακολουθούν όσοι πάσχουν από:

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνο υπό αγωγή και καρκίνος την τελευταία 5ετία.
  • Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή (όπως αυτοάνοσα νοσήματα)
  • Σύνδρομο Dawn

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.300.000 δόσεις έχουν πλέον χορηγηθεί με 890 χιλ. συμπολίτες μας να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Επεσήμανε ακόμη ότι το 85% των ραντεβού για εμβόλια έγιναν σήμερα, συμμετοχή στα πλαίσια του συνηθισμένου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ακυρώθηκε περίπου το 4% των εμβολιασμών με AstraZeneca, ένα ποσοστό ελάχιστα αυξημένο απ’ ότι συνήθως. τα δε εμβόλια που δεν έγινα λόγω της φύσης τους και την φύλαξης τους σε όχι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να χορηγηθούν την επόμενη ημέρα.

Ακόμη τόνισε ότι σε σχέση με το άνοιγμα της ομάδα ατόμων με σημαντικά προβλήματα υγείας λόγω των χρόνιων νοσημάτων που αναφέραμε, πρόκειται για περίπου 250 χιλιάδες άτομα και η ένταξη στην κατηγορία γίνεται από την ΗΔΙΚΑ. Στη συνέχεια θα ανοίξει και η κατηγορία των ατόμων ηλικίας 70-75 ετών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα