Εμβόλιο γρίπης: Εκτεθειμένα τα άτομα υψηλού κινδύνου λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας
Είναι σημαντικό να το κάνουν όλοι όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση, λέει στο NEWS 24/7 η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Παράλληλα, εξηγεί γιατί το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως αυτό του κορονοϊού.
- 12 Δεκεμβρίου 2022 06:08
Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης στα παιδιά αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία.
«Αρχίζει σιγά–σιγά η αύξηση της γρίπης και στους ενήλικες. Το βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση των ασθενών στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων. Συνήθως η γρίπη ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου και τελειώνει έως τις αρχές Μαρτίου. Φέτος, όμως, ήρθε νωρίτερα», ανέφερε στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνέδριου, οι εργασίες του οποίου άρχιζαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα, Δευτέρα.
Μάλιστα, καθώς φέτος θα είναι η πρώτη εορταστική περίοδος μετά από δύο χρόνια, που θα γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα προφυλακτικά μέτρα που ίσχυαν με την πανδημία, οι ειδικοί περιμένουν να υπάρξουν επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού.
«Όποτε ο κόσμος γιορτάζει και χαίρεται, που φυσικά πρέπει να χαρεί και δεν μπορεί κανείς να το στερήσει αυτό, θα υπάρχει και συγχρωτισμός. Άρα πιθανότατα θα ζήσουμε και με τους ενήλικες, παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που ζούμε σε αυτή τη φάση στα παιδιατρικά νοσοκομεία», λέει ο ίδιος.
Ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη
Και ενώ τα στοιχεία από τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 2,6 εκατ. εμβόλια, οι ειδικοί συνεχίζουν να ανησυχούν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Διότι τα εμβόλια της γρίπης δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, είναι κάτω από το 50%», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Το εμβόλιο που κυκλοφορεί, είναι φτιαγμένο για τις ιογενείς λοιμώξεις των προηγούμενων ετών και δεν είναι τόσο επικαιροποιημένο. Οπότε, η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τη γρίπη, εξηγείται αφενός από τη χαμηλή ανοσία που έχουμε, αλλά και από το θέμα των εμβολίων», προσθέτει η Νικολέττα Ροβίνα, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας–Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.
Η ίδια εξηγεί ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με βάση τον φαινότυπο, δηλαδή τους τύπους των ιών που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο, «τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ιογενείς λοιμώξεις, δεν υπήρχε γρίπη. Κι αυτό κυρίως επειδή παίρναμε μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού. Άρα τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικαιροποιημένα όσο άλλες χρονιές. Οπότε η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αποδίδεται και σε αυτό. Αλλά κυρίως επειδή δύο χρόνια ήμασταν “παρθένοι” οργανισμοί, προφυλαγμένοι και τώρα βγήκαμε στην κοινωνία χωρίς προφυλάξεις και είμαστε εκτεθειμένοι», συμπληρώνει η ίδια.
Για ποιους είναι σημαντικό το εμβόλιο της γρίπης
Παρόλα αυτά, το εμβόλιο της γρίπης, είναι σημαντικό, λέει η κυρία Θεοδωρίδου, για τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης. Αυτοί ωφελούνται, ακόμη και αν η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη, όπως άλλωστε ήταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Το ζητούμενο είναι να το έχουν κάνει άτομα άνω των 60 ετών. Οι 40άριδες που είναι υγιείς, για παράδειγμα, δεν μας απασχολούν», συμπληρώνει η κυρία Θεοδωρίδου.
Μέχρι σήμερα 1,6 εκατ. πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκεται σε κίνδυνο έχει εμβολιαστεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου παρουσίαζε πάντα διακυμάνσεις στην αποτελεσματικότητά του.
Για παράδειγμα, μελέτη του 2021 απέδειξε ότι μεταξύ ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν εμβολιασμένοι.
Μελέτη του 2018, ωστόσο, για την περίοδο 2012–2015, απέδειξε ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Λύση στα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη
Πάντως, τα αντιικά για τη γρίπη είναι πολύ πιο οικονομικά από αυτά του κορονοϊού και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία και τα λάβουν οι ασθενείς έγκαιρα, είναι σπάνιο να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί, με τα πρώτα συμπτώματα να ενημερώνουν τον γιατρό τους.
Αυξάνονται και τα κρούσματα της Covid-19
Παρά το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έδειξε μείωση κρουσμάτων Covid-19, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα πλέον δεν δηλώνονται όλα και η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολίτες που κάνουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και δεν δηλώνουν στη συνέχεια το θετικό αποτέλεσμα στον ΕΟΔΥ, μέσω νέας εξέτασης με rapid test σε φαρμακείο ή διαγνωστικό κέντρο.
Ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε 20% (550 ασθενείς την ημέρα) η ζήτηση των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19, κάτι που είναι ενδεικτικό για την αύξηση των κρουσμάτων.
«Η κίνηση των αντιικών είναι ένας καλός δείκτης για να βλέπουμε πως εξελίσσεται η πανδημία. Το καλοκαίρι υπήρχε μέρα που είδαμε και πάνω από 600 αιτήσεις. Μετά έπεσε κοντά στις 350 με 400 και τα Σαββατοκύριακα κοντά στις 150-180. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 550 εγκρίσεις αντιικών την ημέρα», καταλήγει ο ίδιος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις