Εμβόλιο κορονοϊού: Υπό εξέταση και στην Ελλάδα η AstraZeneca
Συνεχείς είναι οι συζητήσεις των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
- 08 Απριλίου 2021 11:55
Με την ΕΕ να μην έχει καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η Ελλάδα εξετάζει καθημερινά τα δεδομένα, χωρίς αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται η πρόθεση να τροποποιήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Ήδη από χθες τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συζητούν μεταξύ τους για το αν θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι παράμετροι για το συγκεκριμένο εμβόλιο, κινούμενοι στη λογική ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαπιστώνουν υπερπολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τη σπάνια πιθανή παρενέργεια.
Οι Έλληνες επιστήμονες πάντως, μέχρι τώρα κινούνται σύμφωνα και με τα αναφερόμενα του κ Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος για το εμβόλιο αυτο ανέφερε ότι η “πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του τύπου θρομβώσεως με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000)”. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα εμβολιασμένος είναι πιο πιθανό να χάσει τη ζωή του από τροχαίο παρά από θρόμβωση.
Χθες έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ η οποία δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση για την χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca. Οι υπουργοί υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού.
Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σκεύασμα της Astra Zeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΕΕ.
Τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι ο εμβολιασμός, εξέφρασε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να προστεθούν τα περιστατικά θρομβώσεων στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας. Η κάθε χώρα καλείται πλέον να αποφασίσει ξεχωριστά. Ήδη, αρκετές, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού τους προγράμματος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις