Εμβόλιο Κορονοϊού: Στο 50% η κάλυψη για τη μετάλλαξη Όμικρον

Εμβόλιο Κορονοϊού: Στο 50% η κάλυψη για τη μετάλλαξη Όμικρον
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού Frank Augstein/AP Photo

Τα εμβόλια προστατεύουν κατά 50% από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον (κάτι το οποίο σύμφωνα με τον FDA θεωρείται επιτυχία για ένα εμβόλιο) ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έρχεται στην Ελλάδα και το εμβόλιο Novavax - Μέσα στον Μάρτιο η χορηγία του.

Η τρίτη δόση προστατεύει σε ποσοστό της τάξης του 90% από το ενδεχόμενο θανάτου ακόμη και τρεις μήνες μετά την χορήγησή της ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατά 50% από τη μόλυνση με τη Μετάλλαξη Όμικρον, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον FDA θεωρείται επιτυχία για ένα εμβόλιο.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως μελέτες δείχνουν ότι η δεύτερη δόση καλύπτει μέχρι 59% από θάνατο.

Παράλληλα τόνισε πως η αύξηση δόσεων με το ίδιο εμβόλιο δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και δεν προστατεύουν από τη μη ανάπτυξη νέων στελεχών του ιού.

Μια σημαντική παράμετρο που έθιξε επίσης η κα Θεοδωρίδου είναι η εμφάνιση του συνδρόμου μετά covid δηλαδή συμπτωμάτων μετά την ανάρρωση από την ασθένεια. Τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίου προστατεύουν κατά 50%.

Κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και η απώλεια όσφρησης και γεύσης.

«Η Βρετανία δημοσίευσε μελέτη για τη συχνότητα του long covid με αυτοαναφορές και καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού με προσυμπτωματολογία που μοιάζει με long covid”, σημείωσε η καθηγήτρια. Η έρευνα περιελάμβανε ομάδες όλων των ηλικιών και σε ένα ποσοστό 3%-12% αυτών υπήρχαν συμπτώματα long covid ακόμα και μετά από 12 εβδομάδες.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid σύνδρομο.

Εμβόλιο novavax

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Novavax, έρχεται στη χώρα μας η οποία θα λάβει συνολικά 474.000 δόσεις. Οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα είναι 168.000 δόσεις. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων, και ακόμη 200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 3,4% επί των δικαιούχων, συνολικά, δηλαδή, αναμνηστική δόση ραντεβού και εμβολιασμών είναι στο 87,2%.

Επίσης συνολικά 230 χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών προχώρησαν στον εμβολιασμό τους μετά την επιβολή του προστίμου και μάλιστα οι 200 χιλιάδες έχουν ήδη έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, έως τις 7/2 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της J&J, ώστε το πιστοποιητικό τους να παραμείνει ενεργό.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ακόμη ότι είτε απευθείας μέσω του Υπ. Εξωτερικών είτε μέσω του μηχανισμού COVAX, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δώσει απευθείας 3.000.000 δόσεις εμβολίων στις εξής χώρες: Αλβανία, Β. Μακεδονία, Κένυα, Ουκρανία, Λιβύη, Ιορδανία, Ρουάντα, Τυνησία, Αίγυπτος, Ιράν, Βιετνάμ, Γκαμπόν, Γκάνα, Βοσνία.

Παράλληλα, έχουν δοθεί 5,7 εκατ. εμβόλια στο μηχανισμό COVAX από τα οποία ήδη τα 3,4 έχουν διατεθεί σε 7 χώρες: Λάος, Πακιστάν, Συρία, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ινδονησία, Κένυα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα