Εμβόλιο κορονοϊού: Το βασικό στοιχείο που παραλείπουμε όταν μιλάμε για αποτελεσματικότητα

Εμβόλιο κορονοϊού: Το βασικό στοιχείο που παραλείπουμε όταν μιλάμε για αποτελεσματικότητα
Εμβόλιο κατά της COVID-19 Shutterstock

Όλοι θέλουν να μάθουν πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που δεν εξετάζουμε ποτέ.

Τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και της Astra Zeneca έχουν ήδη εγκριθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά και έχει εκκινήσει η χορήγησή τους στην Ε.Ε. Τα νέα σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, σε βαθμό που η προοπτική μας για την καταπολέμηση της πανδημίας μπορεί να παραμορφωθεί λίγο.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, να εγκρίνεται το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο παρουσίασε 66% αποτελεσματικότητα. Σε σύγκριση με το ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% για το εμβόλιο Pfizer και το 94,1% για αυτό της Moderna, το εμβόλιο Johnson & Johnson δεν φαίνεται εξίσου καλό.

Ωστόσο, κατά μια έννοια, τα αποτελέσματα της δοκιμής των εμβολίων Johnson & Johnson ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η ίδια δοκιμή έδειξε ότι αυτό το εμβόλιο κάνει τις περιπτώσεις Covid-19 πολύ πιο ήπιες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσετε, αλλά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσηλευτείτε ή να πεθάνετε. Πράγματι, σε αυτό το μέτωπο, το εμβόλιο J&J αποδίδει εξίσου με της Pfizer και της Moderna, γεγονός που φαίνεται να έχει παρακαμφθεί εν πολλοίς κατά την κάλυψη της σχετικής είδησης.

Για να αντιληφθούμε την αποτελεσματικότητα της J & J υπό ένα άλλο πρίσμα, ας σκεφτούμε τη γρίπη. Τα εμβόλια γρίπης συνήθως δεν εμποδίζουν το να αρρωστήσετε από τη γρίπη, αλλά την καθιστούν πολύ λιγότερο επώδυνη ή και θανατηφόρα. Ένα εμβόλιο για την Covid-19 παρόμοιο με αυτό – που θα ελαχιστοποιούσε δηλαδή τις πιθανότητες να νοσηλευτείτε ή να πεθάνετε – θα εξακολουθούσε να είναι αρκετό για να τερματιστεί η πανδημική συνθήκη που ζούμε.

Κανένας από όσους έλαβαν δύο δόσεις σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια Moderna και Pfizer δεν νοσηλεύτηκε ή πέθανε και το ίδιο ισχύει και για τα νέα εμβόλια των Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax. Κάθε ένα από τα εμβόλια έχει αποδείξει πολύ υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής Covid-19 σε δοκιμές, σύμφωνα με το vox.

Γιατί λοιπόν δεν μιλάμε γι ‘αυτό;

Πώς η «αποτελεσματικότητα» έγινε το μέτρο της επιτυχίας του εμβολίου

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν κατά του κορονοϊού μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους με τρεις τρόπους. Πρώτον, καθιστούν λιγότερο πιθανό το εμβολιασμένο άτομο να προσβληθεί από την ασθένεια. Αυτό ονομάζεται «αποτελεσματικότητα». Στα αποτελέσματα της Pfizer, για παράδειγμα, με 95% αποτελεσματικότητα, για κάθε 20 άτομα στην ομάδα της κλινικής δοκιμής που παρουσίασαν συμπτώματα, ήταν αντίστοιχα μόνο ένα στην εμβολιασμένη ομάδα.

Αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα, αλλά έχει επισκιάσει τη συζήτηση για τους άλλους δύο τρόπους με τους οποίους ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προστατεύσει.

Ο δεύτερος τρόπος προστασίας είναι πως τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες να μεταδοθεί η ασθένεια από τους εμβολιασμένους ανθρώπους. Ο τρίτος τρόπος με τον οποίο μπορούν να προστατεύσουν είναι να διασφαλίσουν ότι όταν ένα εμβολιασμένο άτομο πάσχει από την ασθένεια, βιώνει ήπια συμπτώματα και είναι σχεδόν απίθανο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει.

Αυτό το τελευταίο εύρημα είναι μεγάλη υπόθεση. Εφόσον τα εμβόλια μπορούν να διασφαλίσουν ότι ακόμα κι αν νοσήσει κάποιος, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ακόμα κι αν παραλείπουμε συχνά να μιλήσουμε για αυτή την μέτρηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα