Εμβόλιο κορονοϊού: 7 λόγοι που οι ανακοινώσεις της Pfizer γεννούν ελπίδα
Αν και ίσως είναι αρκετά νωρίς να μιλάμε για την αρχή του τέλους της πανδημίας κορονοϊού η ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, θέτει το πρώτο ισχυρό θεμέλιο.
- 10 Νοεμβρίου 2020 06:03
Υπομονή μερικές εβδομάδες θα πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα προκειμένου να παγιώσει στο 100% το πλέον αισιόδοξο νέο που ανακοινώθηκε από την αρχή της θανατηφόρου πανδημίας του κορονοϊού που δεν είναι άλλο από τα θετικά αποτελέσματα από την έρευνα των Pfizer – Biontech. Όπως και να ‘χει υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση ενός ισχυρού όπλου κατά της απειλής του νέου ιού, δηλαδή ενός αποτελεσματικού εμβολίου.
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε τους λόγους που αναπτερώνονται οι ελπίδες όλων μας θα καταλήγαμε στους εξής:
1. Είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε θέσει ένα όριο αποτελεσματικότητας 50% στις ομάδες που θα ήθελαν να υποβάλουν για έγκριση υποψήφια εμβόλια κορονοϊού με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης. Εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Pfizer και της BioNTech, που αναφέρουν αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% διατηρηθούν έως την ολοκλήρωση της φάσης 3 της κλινικής μελέτης μέσα σε λίγες εβδομάδες, τότε θεωρείται ότι η έγκριση και η έναρξη της διανομής του θα ξεκινήσει άμεσα.
2. Το ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% θεωρείται μια εξαιρετική και πέρα από κάθε αισιόδοξο σενάριο εξέλιξη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα εμβόλια της γρίπης είναι κατά 40 έως 60% αποτελεσματικά στην καλύτερη περίπτωση, επειδή ο ιός της γρίπης συνεχίζει να εξελίσσεται σε νέες μορφές κάθε χρόνο.
3. Μέχρι στιγμής η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν εκφέρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια από το εμβόλιο τους. Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της μεγάλης κλίμακας κλινικής μελέτης, δηλαδή τη φάση 3 οι εταιρείες διεξήγαγαν μικρότερες κλινικές δοκιμές από τον Μάιο που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύουν προειδοποιητικά σημάδια για την ασφάλεια του εμβολίου. Δοκίμασαν τέσσερις εκδόσεις του εμβολίου τους και επέλεξαν εκείνη που προκαλούσε τις λιγότερες περιπτώσεις παρενεργειών οι οποίες είναι κατά βάση ήπιες, όπως πυρετός και κόπωση.
4. Το εμβόλιο μπορεί να παραχθεί σχετικά γρήγορα σε υψηλές ποσότητες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει 30 έως 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πριν από το τέλος του έτους, αρκετές για 15 έως 20 εκατομμύρια άτομα. Επίσης οι Pfizer και BioNTech λένε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως με αρχή το 2021.
5. Αν και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν το λάβουν εκατομμύρια άνθρωποι, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ υψηλή.
6. Η κλινική μελέτη της Pfizer και της BioNTech περιλαμβάνει και άτομα άνω των 65 ετών, οπότε τελικά θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση και προστασία και στις ομάδες αυτές. Οι πρώτες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν μια ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στα εμβόλια κορονοϊού. Αλλά με τόσο ισχυρά προκαταρκτικά στοιχεία, είναι πιθανό ότι θα έχουν ισχυρή προστασία από ένα εμβόλιο.
7. Υπάρχουν άλλα 10 εμβόλια σε δοκιμές τελικού σταδίου σε ολόκληρο τον κόσμο (Φάση 3). Το γεγονός ότι η Pfizer και η BioNTech έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για όλο τον κλάδο. Η Pfizer και η BioNTech δοκιμάζουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί ένα γενετικό μόριο που ονομάζεται RNA για να προκαλέσει τα δικά μας κύτταρα να δημιουργήσουν μια ιική πρωτεΐνη. Η Moderna βρίσκεται σε δοκιμές τελευταίου σταδίου με δικό της εμβόλιο RNA, ενώ πρώιμες κλινικές δοκιμές σε άλλα εμβόλια RNA βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα, την Αγγλία, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Έτσι τα νέα από την Pfizer και τη BioNTech θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και τους άλλους ερευνητές εμβολίων να προχωρήσουν δυναμικά.
Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από τους συγκεκριμένους λόγους που μας οδηγούν στην αισιοδοξία και την ελπίδα, το σίγουρο είναι ότι για να εξασφαλιστεί ισχυρή ανοσία στους πληθυσμούς θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Για το λόγο αυτό, η τήρηση των αυστηρών μέτρων και ειδικά η χρήση μάσκας αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες ακόμη.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.