Εμβόλιο Κορονοϊού: Πάνω από 29.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τα παιδιά

Εμβόλιο Κορονοϊού: Πάνω από 29.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τα παιδιά
Εμβολιασμός παιδιού Shutterstock

Την Τετάρτη θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός των παιδιών. Στην Ελλάδα 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων της Pfizer. Τι είπαν Θεμιστοκλέους και Θεοδωρίδου.

Μικροί αλλά υπαρκτοί είναι οι κίνδυνοι για τα ανεμβολίαστα παιδιά από την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από κορονοϊό και μάλιστα σε αναλογία 1 στις 3000, μπορεί να εμφανιστεί το πολυσυστηματικό σύνδρομο MIS-C.

Τα παραπάνω ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι ήδη παραλάβαμε 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων και έχουν ήδη κλειστεί 29.000 ραντεβού.

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι στην ομάδα των 5-11 παιδιών περιλαμβάνοντα και παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο Lancet respiratoy medicine σχετικά με το μη ελεγχόμενο άσθμα (προκαλεί επανειλημμένες εισαγωγές ή θεραπείες με κορτιζόνη). Περίπου 752.000 παιδιά συμμετείχαν και βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας 5-11 είχαν 3 έως 6 φορές πιθανότητα για εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω covid.

Το σχήμα είναι διδοσικό με μεσοδιάστημα 21 ημερών ανάμεσα στις 2 δόσεις. Σε παιδιά που έχουν νοσήσει θα πρέπει να χορηγείται μία δόση μετά από 3 μήνες.

Σημειώθηκε ακόμη ότι όπως και στο θέμα του εμβολίου της γρίπης που δεν υφίσταται ανησυχία για την συγχορήγηση με το εμβόλιο του κορονοϊού έτσι και για τα υπόλοιπα εμβόλια του σχετικού προγράμματος δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς.

Ακόμη οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με των υπολοίπων εμβολίωνκαι και όχι κάτι παραπάνω, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μετά τη δόση για μισή ώρα στο κέντρο.

Η μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με την Όμικρον η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Νότιο Αφρική, ότι 42 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τη συγκεκριμένη παραλλαγή δε χρειάστηκαν οξυγόνο, ενώ τα 2/3 ήταν αρκετά ήπια η νόσος. Σύμφωνα με μελέτες με την τρίτη δόση αυξάνεται 25 φορές ο τίτλος των αντισωμάτων.

Από την πλευρά του Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ακόμη σχετικά με τη τρίτη δόση, ότι από σήμερα ήδη έχουν χάσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού 164.000 άνω των 60, αλλά 90.000 έχουν κλείσει ήδη ραντεβού , εκ των οποίων οι 44.000 θα εμβολιαστούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Απομένουν λοιπόν 74.000 που δεν έχουν μεριμνήσει για την “επέκταση” του πιστοποιητικού της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα