Οι τιμές των φαρμάκων και οι πόροι που (δεν) θα εξοικονομηθούν
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε το πρωί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή και αφορά στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Με βάση την τροπολογία θα υπάρχουν μόνο μειώσεις μέχρι 7% και καμία αύξηση.
- 12 Νοεμβρίου 2019 15:53
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”. Ερχόμαστε ως Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις. Έχουμε ήδη καταθέσει την κείμενη διάταξη, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει πρώτον, εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Κυρίως, όμως, μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων, στα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10% και εμείς νομοθετούμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις».
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων για το κράτος την οποία ανέφερε ο υπουργός, δεν τίθεται θέμα, καθώς ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι συγκεκριμένος. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσια ανεξάρτητα τιμής και κατανάλωσης φαρμάκων δεν πληρώνει παρά 2,5 δισ. ευρώ για φάρμακ. Η εξοικονόμηση μεταφράζεται σε σχετική ελάφρυνση των δραματικών επιβαρύνσεων οι οποίες αφορούν στη φαρμακοβιομηχανία η οποία καλείται να επιστρέφει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά λόγω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης σκευασμάτων.
Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αναφέρουν ότι δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει επίσης να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει.
“Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης”, αναφέρει η ανακοίνωση.