Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Αύξηση τιμών έγινε και σε ακριβά φάρμακα – Ποιες παραβάσεις ζητά

Διαβάζεται σε 3'
Φαρμακείο
Φαρμακείο ISTOCK

Σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο ευρώ, αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα, αποκαλύπτει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στην πρόσφατη ανατιμολόγηση του ΕΟΦ.

Ενάμιση μήνα μετά τις αυξήσεις που έγιναν σε περίπου 580 φάρμακα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), τόσο μέσω της παρατήρησης της λίστας τιμών, όσο και από ενημερώσεις που δέχεται από εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, προκύπτουν, όπως αναφέρει, σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο ευρώ αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα.

Αυτό, σύμφωνα ΕΑΕ, εκτοξεύει αντίστοιχα και το κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς.

«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%», αναφέρει η ένωση σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εν λόγω αυξήσεις, συνολικά οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί περίπου με 60 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται στο 35%.

«Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων, και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα», τονίζει παράλληλα η ένωση ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Πολιτεία:

  • Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

  • Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συνεχίζει να προασπίζεται το δικαίωμα των ασθενών στην πρόσβαση, συνεισφέροντας με τεκμηριωμένες προτάσεις και υπεύθυνη στάση, με γνώμονα τα συμφέροντα των ασθενών και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα δημόσια παρουσία και δράση μας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα