Εντοπίστηκαν τοξικά χημικά σε προφυλακτικά και λιπαντικά

Διαβάζεται σε 3'
Προφυλακτικά (Φωτογραφία αρχείου)
Προφυλακτικά (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Ανησυχητικά τα ευρήματα νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένες μάρκες προφυλακτικών και λιπαντικών εντοπίστηκαν τοξικές χημικές ουσίες. Τι είναι τα “παντοτινά χημικά”,

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα τοξικών χημικών PFAS, γνωστά ως “παντοτινά χημικά”, σε διάφορες μάρκες προφυλακτικών και λιπαντικών.

Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε από το καταναλωτικό μπλογκ Mamavation, έρχεται τη στιγμή που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο δέρμα απορροφά αυτά τα χημικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Το δέρμα του πέους και του κόλπου είναι λεπτό και τα όργανα έχουν υψηλό επίπεδο αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα ιδιαίτερα επικίνδυνα για την έκθεση σε PFAS, γράφει η Λίντα Μπίρνμπαουμ, επιστημονική σύμβουλος του Mamavation που είχε προηγουμένως διευθύνει το πρόγραμμα τοξικολογίας της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).

«Ο κόλπος και το πέος είναι εξαιρετικά αγγειακές περιοχές και η δερματική έκθεση σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά υψηλότερη από άλλα μέρη του σώματος», δήλωσε η Μπίρνμπαουμ.

Τι είναι τα “παντοτινά χημικά”

Όπως μεταδίδει ο Guardian, τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 15.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.

Ονομάζονται “παντοτινά χημικά” επειδή δεν αποσυντίθενται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, προβλήματα στο ήπαρ, ζητήματα του θυρεοειδούς, γενετικές ανωμαλίες, νεφρικές ασθένειες, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα PFAS θεωρούνται επίσης αναπαραγωγικές τοξικές ουσίες και ενδοκρινικοί “ταραξίες” που συνδέονται με χαμηλό βάρος γέννησης, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, υπογονιμότητα και μικρότερη διάρκεια θηλασμού.

Τα χημικά πιθανόν χρησιμοποιούνται στα προφυλακτικά για να βοηθούν το λάτεξ να απωθεί την υγρασία και τα υγρά.

«Είναι βέβαιο ότι ο γυναικείος αναπαραγωγικός σωλήνας θα μολυνθεί από ορισμένα από τα χημικά στα προφυλακτικά», δήλωσε η Τερέζα Χάιντς, ερευνήτρια του Green Science Policy Institute, στην έκθεση.

Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε από εργαστήριο πιστοποιημένο από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και ανατέθηκε από το Mamavation, έλεγξε την παρουσία φθορίου, ενός δείκτη των PFAS, σε 29 προϊόντα αναπαραγωγικής υγείας.

Βρέθηκε στα προφυλακτικά Trojan Ultra Thin για υψηλή ευαισθησία και σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο στα προφυλακτικά Union Standard Ultra Thin Lubricated Male Latex. Μεταξύ των λιπαντικών ήταν το K-Y Jelly Classic Water-Based Personal Lubricant, το Lola Tingling Mint Pleasure Gel για άμεση διέγερση και πολλά άλλα.

Τα PFAS χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα από ρούχα μέχρι καλλυντικά και συσκευασίες τροφίμων, αλλά λίγες ρυθμίσεις υπάρχουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, η πίεση από καταναλωτικές οργανώσεις και κάποιες πολιτειακές απαγορεύσεις συγκεκριμένων χρήσεων ασκούν πίεση στη βιομηχανία να σταματήσει τη χρήση των χημικών.

«Επειδή τα προφυλακτικά εκθέτουν τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, θα συνιστούσα έντονα στη βιομηχανία να αναγνωρίσει και να αφαιρέσει αυτά τα χημικά άμεσα», έγραψε η Μπίρνμπαουμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα