Επικίνδυνα για ασθενείς και γιατρούς τα σχέδια Αγαπηδάκη

Διαβάζεται σε 5'
Επικίνδυνα για ασθενείς και γιατρούς τα σχέδια Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη NEWS 24/7

Έντονες είναι οι αντιδράσεις γιατρών με τα νέα σχέδια για την πρωτοβάθμια υγεία και τον επαναπατρισμό γιατρών που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σάλο έχουν προκαλέσει στους ιατρικούς κύκλους οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, αλλά και οι οικονομικοί στόχοι που έθεσε για τον επαναπατρισμό γιατρών, μόνο από τη Βρετανία και την Κύπρο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η κυρία Αγαπηδάκη το πρώτο που ανακοίνωσε ήταν η κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού, καθώς όλοι όσοι τελειώνουν την ιατρική σχολή, αντί για υπηρεσία υπαίθρου, θα γίνονται αυτόματα «προσωπικοί γιατροί».

Το δεύτερο ήταν ο στόχος του επαναπατρισμού ελλήνων γιατρών μόνο από τη Βρετανία και την Κύπρο, για τον οποίο θα δοθούν οικονομικά κίνητρα όπως ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση.

«Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε με βάση τις δηλώσεις της κυρίας Αγαπηδάκη, προκύπτει ότι πρόκειται για ένα αρνητικό σχέδιο, που οι σοβαρότερές του πλευρές είναι, σε πρώτη ανάγνωση, τουλάχιστον τέσσερις», αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το πρώτο πρόβλημα που βλέπουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι η ανάθεση καθηκόντων ειδικευμένων γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δηλαδή αυτών που σήμερα εκτελούν καθήκοντα του προσωπικού γιατρού), σε νέους πτυχιούχους ιατρικής, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάνουν το αγροτικό, χωρίς να έχουν κάνει ειδικότητα.

«Δεν είναι κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού, όπως ψευδέστατα δηλώνει η κυρία Αγαπηδάκη. Εξάλλου εμείς είμαστε αυτοί που απαιτούμαι εδώ και χρόνια την κατάργηση του αγροτικού γιατρού, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο: Η ανάθεση σε νέους πτυχιούχους ιατρικής καθήκοντα ειδικευμένου γιατρού, είναι καθήκοντα τα οποία θα έπρεπε να ασκούν μόνιμοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία, όπως ειδικευμένοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Η ανάθεση του σοβαρότατου έργου της οικογενειακής ιατρικής σε νέους πτυχιούχους αντί για ειδικευμένους, θα έχει περεταίρω αρνητικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού. Υπενθυμίζουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και η αύξηση προληπτικής ιατρικής είναι αρμοδιότητα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, όπως άλλωστε περιγράφεται και στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ και μεταγενέστερη νομοθεσία, οι οποίες όχι απλώς δεν έχουν καταργηθεί, αλλά αγνοούνται από τις τελευταίες κυβερνήσεις», δηλώνει ο κ. Παπανικολάου.

Η ανάθεση στους νέους πτυχιούχους τέτοιων ευθυνών που δεν τους αναλογούν, μοιραία θα κλιμακώσει το ήδη ογκωμένο κλίμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό, για να κάνουν ειδικότητα, εκτιμά ο ίδιος.

Αυτό άλλωστε το έχουμε δει τους τελευταίους μήνες σε περιπτώσεις που αγροτικοί γιατροί με εντολές των ΥΠΕ απομακρύνονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία για να εφημερεύουν στα ΤΕΠ και τις διακομιδές, ακόμα και στις κλινικές, διότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών λόγω της κυβερνητικής πολιτική μη προσλήψεων.

Επιπλέον, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού βασίζεται στην καλή γνωριμία και τη χρόνια σχέση γιατρού-ασθενούς, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση όταν ο γιατρός θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση μόνο για ένα έτος και κάθε χρόνο οι ασθενείς θα αλλάζουν γιατρό.

«Αντί η κυβέρνηση να τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες υψηλών μισθών σε γιατρούς ειδικευμένους που έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό, γιατί δεν αναβαθμίζει τους μισθούς των γιατρών που δεν έχουμε παραιτηθεί ακόμα και αφήνει τους μισθούς στα νοσοκομεία να είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, αγνοώντας ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό για να δείξουμε ότι τέτοιες εξαγγελίες δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, αναλυτική ανακοίνωση από την ΟΕΝΓΕ.

«Οι αλλαγές είναι εξευτελιστικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ», σχολιάζει από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Παθολόγοι: Σε συνεχή απειλή η υγεία των ασθενών

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση χθες, Δευτέρα και η Επαγγελματική Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ). Οι παθολόγοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τους ανειδίκευτους γιατρούς που σχεδιάζεται να αναλάβουν την περίθαλψη του πληθυσμού.

«Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα, τη δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό γιατρό. Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν γιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών γιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα;», διερωτώνται οι ειδικοί.

Μάλιστα, οι παθολόγοι εκτιμούν ότι με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους γιατρούς, θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, «η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή».

«Και όλα αυτά μετά από μία περίοδο αδράνειας και εν αναμονή νέων συζητήσεων ημών και άλλων φορέων με το υπουργείο Υγείας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων για την εφαρμογή του θεσμού, η οποία όμως απαιτεί συζήτηση, στρατηγική και τακτικές που να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας μας, αλλά και να εκμεταλλεύονται τις χιλιάδες των ειδικών γιατρών, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να εξασκούν το λειτούργημα τους καθημερινά», αναφέρουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40.000 με 50.000 ευρώ για την επιλογή της ειδικότητας του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο, σχολιάζουν στην ανακοίνωσή τους.

Ως εκ τούτου, η ΕΕΠΕ απαιτεί την απόσυρση όλων αυτών των προτάσεων, οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως αναφέρουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα