Επιτροπή Εμβολιασμών: Όχι στο μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Επιτροπή Εμβολιασμών: Όχι στο μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Εμβολιασμός AP

Σε σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων μόνο σε άτομα που μολύνθηκαν και στις επαφές τους θα προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Συνεδρίασε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βασικό θέμα τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η επιτροπή δεν προτείνει μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά στοχευμένο σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στο ιό.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής:

Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Η ΕΕΕ εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρας μας είναι πολύ μικρός. Η ΕΕΕ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.

Οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό ώστε να αναγνωρίζει τα κρούσματα θα εκδώσει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και θα κοινοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, όμως το εμβόλιο κατά της γνωστής ευλογιάς είναι αποτελεσματικό κατά 85% και βοηθά και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

https://www.news247.gr/download/4524//319000/etp.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα