Έρευνα εμπιστοσύνης: Πώς κρίνουν οι Έλληνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Διαβάζεται σε 4'
Γιατρός στο παράθυρο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»
Γιατρός στο παράθυρο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» SOOC

Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Focus Bari για την εμπιστοσύνη που έχουν στο ΕΣΥ οι πολίτες στην Ελλάδα.

«Το ΕΣΥ είναι σε κατάσταση κρίσης». Αυτό αναφέρει το 47% των πολιτών της Ελλάδας στη Διεθνή Έρευνα Κοινής Γνώμης 2023, που έγινε σε 27 χώρες και αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη, δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση από το… τέλος στην ερώτηση για την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Στην τελευταία θέση είναι η Ιρλανδία, καθώς το 53% των πολιτών εκτιμά ότι το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε κρίση. Το ίδιο εκτιμά το 44% των πολιτών στον Παναμά και τη Ρουμανία, το 40 στη Βουλγαρία και το 38% στην Πολωνία. Ο μέσος όρος είναι 25%.

Στον αντίποδα, «άψογο» θεωρούν το σύστημα υγείας οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών.

Συνολικά, οι απόψεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τείνουν να είναι απαισιόδοξες, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους είτε βρίσκεται σε κρίση (25%), είτε επιδεινώνεται (32%).

Μόνο το 7% πιστεύει ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και ένας στους τρεις (35%) το χαρακτηρίζει σε απλά «καλή κατάσταση».

Στην ερώτηση «τι ευθύνεται περισσότερο για τα προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής φροντίδας», το 41% των Ελλήνων απαντά η ανεπαρκής χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν χρειαστεί βοήθεια από το ΕΣΥ, έχουν διαπιστώσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, τις αναμονές στα χειρουργεία, τα κτηριακά προβλήματα των νοσοκομείων και ό,τι άλλο έχει αποτέλεσμα η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να είναι υπαρκτό και σε πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπως η Βρετανία, όπου το 63%, όπου οι πολίτες θεωρούν πρόβλημα την υποχρηματοδότηση, στην Αυστραλία (59%), την Ισπανία (65%) κ.ά.

Μάλιστα, μόλις το 28% των πολιτών στη χώρα μας εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το υπόλοιπο 72% το αποδοκιμάζει.

Κατά μέσο όρο, λίγο λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες των 27 χωρών εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά στις 27 χώρες, τα δύο τρίτα των πολιτών κατηγορούν την κυβέρνηση αναποτελεσματική διαχείριση (63%), ενώ το ένα τρίτο τα αποδίδει σε ανεπαρκή χρηματοδότηση (36%).

Η φροντίδα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Μόλις το 21% των πολιτών στην Ελλάδα εμφανίζεται βέβαιο ότι η κυβέρνηση φροντίζει ικανοποιητικά την υγεία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και σε αυτήν την ερώτηση η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο χαμηλές θέσεις της κατάταξης των 27 χωρών.

Στο πλαίσιο της έρευνα τέθηκε και η ερώτηση «πόσο σίγουροι είστε ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της χώρα σας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο», στην οποία απάντησε θετικά το 15% των Ελλήνων.

Η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και τα φάρμακα

Μία από τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνει η χώρα μας και στα θέματα της εμπιστοσύνης της ιατρικής επιστήμης και των φαρμάκων.

Στην ερώτηση «Πόσο σίγουροι είστε ότι η ιατρική επιστήμη και τα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορέσουν να λύσουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα σας σήμερα;», μόλις το 39% των Ελλήνων εμφανίζεται σίγουρο.

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς πολίτες των 27 χωρών είναι σίγουροι ότι η ιατρική επιστήμη και η φαρμακευτική θα λύσουν τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα τους σήμερα.

Η Διεθνής Έρευνα «Εμπιστοσύνης του κοινού» για το 2023, είναι μια έρευνα που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το IRIS (International Research Institutes, με εκπρόσωπο στην Ελλάδα την Focus Bari), και παρέχει το κοινό αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών πολλών χωρών για τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα