Έρευνα: Μην πίνετε απευθείας από πλαστικά μπουκάλια, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη

Διαβάζεται σε 3'
Επικίνδυνα για την υγεία τα μικροπλαστικά που απελευθερώνουν τα πλαστικά μπουκάλια
Επικίνδυνα για την υγεία τα μικροπλαστικά που απελευθερώνουν τα πλαστικά μπουκάλια iStock

Την αύξηση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 από την κατανάλωση υγρών απευθείας από πλαστικά μπουκάλια, τονίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη βρήκε άμεσες αποδείξεις που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών, με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, διαπίστωσε ότι η χημική ουσία BPA που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο οργανισμό.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, καλούν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στην BPA (δισφαινόλη Α)  σε μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλαστικών και εποξειδικών ρητινών, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες στον άνθρωπο.

Ενώ η έρευνα έχει συνδέσει την BPA με τον διαβήτη, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει αξιολογήσει άμεσα αν η χορήγηση της εν λόγω χημικής ουσίας σε ανθρώπους αυξάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο στους ενήλικες.

«Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που παρέχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 40 υγιείς ενήλικες να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο, είτε περίπου 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους BPA καθημερινά.

Αυτή η δόση BPA είναι η ποσότητα που ταξινομείται σήμερα ως ασφαλής από την EPA, όπως αναφέρει η βρετανική Independent.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από τις αναλύσεις που έκαναν, εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε BPA ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες, ενώ η αλλαγή αυτή δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως η ασφαλής δόση της EPA των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να μειωθεί η ασφαλής ποσότητα και ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να προτείνουν στους ασθενείς τους να μην καταναλώνουν υγρά από πλαστικά μπουκάλια», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η μείωση της έκθεσης σε BPA με προσεγγίσεις όπως η χρήση μπουκαλιών από ανοξείδωτο ατσάλι (θερμός) ή γυαλί, ακόμα και κονσερβοκούτι χωρίς BPA, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι πανταχού παρόντα σε όλο τον κόσμο λόγω της ευκολίας τους, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών συστατικών τους στην υγεία.

Επικίνδυνα τα πλαστικά μπουκάλια που εκτίθενται στον ήλιο

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Eco-Environment & Health, διαπίστωσε ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού που εκτίθενται στο φως του ήλιου, όπως αυτά που πωλούνται στα ψυγεία των περιπτέρων, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Η έρευνα αυτή αξιολόγησε τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που απελευθερώνονται από έξι τύπους πλαστικών μπουκαλιών νερού που εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Διαπίστωσε ότι ορισμένοι τύποι μπουκαλιών απελευθερώνουν εξαιρετικά τοξικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων γνωστών καρκινογόνων χημικών ουσιών όπως το n-εξαδεκάνιο, αναδεικνύοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Τα ευρήματα αυτά απαιτούν αυστηρότερους κανονισμούς της βιομηχανίας για να εξασφαλιστεί η μείωση της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή της ανάδειξης της ανάγκης για τεκμηριωμένες συστάσεις και πολιτικές για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Robert Gabbay, επικεφαλής επιστημονικά και ιατρικά υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα