Έρευνα – “σταθμός”: Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου

Έρευνα – “σταθμός”: Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου
Καρκίνος του πνεύμονα istock

"Πρωτοφανή" και ιδιαίτερα σημαντικά τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η λήψη ενός χαπιού osimertinib μία φορά την ημέρα μετά την επέμβαση, μειώνει κατά 51% τις πιθανότητες θανάτου των ασθενών.

Ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με “συναρπαστικά” και “πρωτοφανή” αποτελέσματα από μια 10ετή παγκόσμια μελέτη.

Η λήψη του φαρμάκου osimertinib μετά από χειρουργική επέμβαση μείωσε δραματικά τον κίνδυνο θανάτου ασθενών κατά 51%, έδειξαν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα αποτελέσματα της μελέτης του τελευταίου σταδίου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yale, παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο.

Πριν από 30 χρόνια, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς τους ασθενείς“, δήλωσε ο Δρ Roy Herbst, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Yale και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο. Το 50% είναι μεγάλη υπόθεση σε οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά σίγουρα σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος συνήθως είναι πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες“.

Η τρίτη φάση της δοκιμής περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 86 ετών σε 26 χώρες και εξέτασε εάν το χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Η μετάλλαξη EGFR

Όλοι στη δοκιμή είχαν μια μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, το οποίο βρίσκεται περίπου στο 1/4 των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει έως και το 40% των περιπτώσεων στην Ασία. Η μετάλλαξη EGFR είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή έχουν καπνίσει ελάχιστα.

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Herbst είπε ότι τα “συναρπαστικά” αποτελέσματα πρόσθεσαν τεράστιο βάρος στα προηγούμενα ευρήματα από την ίδια δοκιμή που έδειξε ότι το χάπι μειώνει επίσης κατά το ήμισυ τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Ο Herbst είπε ότι το χάπι αποδείχθηκε ότι “αλλάζει την πρακτική” και θα πρέπει να γίνει το «πρότυπο φροντίδας» για το 1/4 των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως με μετάλλαξη EGFR.

Ορισμένοι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν ήδη πρόσβαση στο φάρμακο, είπε, αλλά θα πρέπει να ωφεληθούν περισσότεροι.

Δεν ελέγχονται όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα για τη μετάλλαξη EGFR, κάτι που πρέπει να αλλάξει, είπε ο Herbst, δεδομένων των ευρημάτων της μελέτης. «Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη ταυτοποίησης αυτών των ασθενών με διαθέσιμους βιοδείκτες κατά τη στιγμή της διάγνωσης και πριν από την έναρξη της θεραπείας».

Η θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση με osimertinib, επίσης γνωστή ως Tagrisso από την AstraZeneca, «μείωσε σημαντικά» τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν τα αποτελέσματα της δοκιμής. «Το ανοσοενισχυτικό osimertinib έδειξε ένα άνευ προηγουμένου, εξαιρετικά στατιστικά σημαντικό και κλινικά σημαντικό όφελος συνολικής επιβίωσης στους ασθενείς», ανέφερε η έκθεση.

Μετά από πέντε χρόνια, το 88% των ασθενών που έπαιρναν το καθημερινό χάπι μετά την αφαίρεση του όγκου τους ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, υπήρχε 51% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους έλαβαν osimertinib σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το όφελος επιβίωσης «παρατηρήθηκε σταθερά» σε μια ανάλυση σε όλες τις υποομάδες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο του πνεύμονα πρώτου, δεύτερου και τρίτου σταδίου. Χημειοθεραπεία είχε χορηγηθεί στο 60% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη και το όφελος επιβίωσης από το osimertinib φάνηκε ανεξάρτητα από το εάν είχε λάβει προηγούμενη χημειοθεραπεία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα