Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Ξεκίνησαν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί – Πού γίνονται

Διαβάζεται σε 2'
Δείγμα αίματος για εξέταση ευλογιάς των πιθήκων (mpox)
Δείγμα αίματος για εξέταση ευλογιάς των πιθήκων (mpox) iStock

Έφτασαν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων ή mpox και για αρχή χορηγούνται σε δύο νοσοκομεία της Αττικής. Σε ποιους συστήνεται η χορήγησή τους.

Στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» ξεκίνησε την Τετάρτη η διαδικασία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων (τύπου mpox), με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό mpox, ο οποίος είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με ηπιότερα συμπτώματα.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή.

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες καθώς και τρανς μη δυαδικά άτομα, ιδιαίτερα αν έχουν ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων ή έχουν νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (πχ εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Άτομα που έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντός 4 έως 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην Αττική στα ακόλουθα εμβολιαστικά κέντρα:

  • Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός», τηλέφωνα επικοινωνίας: 2107295310 και 2107265159
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105831656

Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την προσέλευσή τους για εμβολιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα