Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάζεται σε 2'
Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Odelyn Joseph, File

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια – κήρυξε ο ΠΟΥ, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (Mpox).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τις επιδημίες του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) στο Κονγκό και σε άλλες περιοχές της Αφρικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες και μια νέα μορφή του ιού εξαπλώνεται.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα αποτελούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με περισσότερους από 500 θανάτους, και ζήτησαν διεθνή βοήθεια για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους… Το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάπλωσης πέρα από την Αφρική και πέραν αυτής είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής δήλωσε ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, γνωστός και ως monkeypox, έχει ανιχνευθεί φέτος σε 13 χώρες και ότι πάνω από το 96% όλων των κρουσμάτων και των θανάτων είναι στο Κονγκό.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160% και οι θάνατοι κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 524 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου (η mpox) αποτελεί κίνδυνο για πολλούς περισσότερους γείτονες στην κεντρική Αφρική και γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Salim Abdool Karim, ένας Νοτιοαφρικανός ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων που προεδρεύει της ομάδας έκτακτης ανάγκης του ΚΕΕΛΠΝΟ της Αφρικής.

Σημείωσε ότι η νέα εκδοχή του mpox που εξαπλώνεται από το Κονγκό φαίνεται να έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3-4%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα