Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η σύγχρονη αντιμετώπιση
Με περίπου 7.000 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος κακοήθειας που εκδηλώνεται στους άνδρες στη χώρα μας.
- 15 Σεπτεμβρίου 2023 06:24
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη είναι η 15η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), ο οποίος αποτελεί ειδική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του προστάτη στην Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο συχνός στον ανδρικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, το 2020 ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες είναι αυτός του πνεύμονα με ποσοστό 18,7% και 6.786 διαγνώσεις, ενώ ακολουθεί του προστάτη με 17,1% και 6.217 διαγνώσεις.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας, που σε μέγεθος μοιάζει με κάστανο, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Με τη λειτουργία του συμβάλει:
- στον έλεγχο της ούρησης, το οποίο το πετυχαίνει λόγω της ανατομικής του θέσης,
- στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά,
- στη λειτουργία της εκσπερμάτωσης.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον αδένα αυτό.
Συνήθως ο καρκίνος στο συγκεκριμένο όργανο αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία (μετάσταση), δημιουργώντας έτσι μια σε γενικές γραμμές καλή πρόγνωση της νόσου, όταν όμως αυτή εντοπιστεί έγκαιρα.
Αντίθετα, σε περίπτωση που ο καρκίνος εξαπλωθεί σε σημεία πέραν του προστάτη γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος, η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πλέον δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη.
Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι, ώστε να τον προλάβουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Όπως τονίζει μιλώντας στο NEWS 24/7 ο δρ Δημήτριος Μπορούσας, MD, FEBU, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική Ουρογεννητικού Συστήματος και Συνιδρυτής της AndroClinic Athens «ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά πρόσωπα και να εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό. Μάλιστα, είναι σημαντικό η περιοδική πραγματοποίηση εξετάσεων η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση, να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών».
Συνήθως εμφανίζεται με την τυπική συμπτωματολογία της υπερτροφίας του προστάτη:
- δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή διακοπή αυτής
- νυκτουρία
- κάψιμο στην ούρηση
- στυτική δυσλειτουργία
- παρουσία αίματος στα ούρα ή το σπέρμα.
Η αιτία καρκίνου του προστάτη
Η αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστη, αλλά η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες επικινδυνότητας.
Ηλικία: Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.
Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια καθώς και η έναρξή του σε ηλικία κάτω των 55 ετών σε άτομα της οικογένειας, αυξάνει τις πιθανότητες στον άνδρα να εμφανίσει το νόσημα αυτό.
Ο ρόλος άλλων παραγόντων όπως είναι οι ανδρικές ορμόνες, το διατροφικό ζωικό λίπος και οι περιβαλλοντικές τοξίνες, δεν είναι ξεκάθαρος.
Η διάγνωση καρκίνου του προστάτη
Το προστατικό αντιγόνο (PSA), το υπερηχογράφημα του προστάτη και η δακτυλική εξέταση δεν θα θέσουν υποχρεωτικά τη διάγνωση, θα δείξουν όμως αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη, καθότι η διάγνωση τίθεται μόνο με τη βιοψία.
Κατά τη βιοψία λαμβάνονται πολλαπλά ιστοτεμάχια και από τους δύο λοβούς του προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.
«Το πόσο επιθετική είναι η νόσος συνήθως καθορίζεται από την τιμή του PSA, το κλινικό στάδιο του καρκίνου και ένα άθροισμα των βαθμών κακοήθειας της νόσου, και προκύπτει από την ιστολογική εξέταση της βιοψίας του προστάτη», εξηγεί ο κ. Μπορούσας.
Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία
Παράλληλα, για καλύτερο εντοπισμό μιας καρκινικής εστίας μέσα στον προστάτη, πραγματοποιείται πλέον ειδική Μαγνητική Τομογραφία για τον προστάτη που λέγεται πολυπαραμετρική.
Είναι μια ειδική μαγνητική που απαιτεί καλή εκπαίδευση και εμπειρία από την πλευρά του ακτινολόγου και βοηθάει στον εντοπισμό καρκινικών εστιών μέσα στον προστάτη αδένα.
Ο δρ Μπορούσας επισημαίνει ότι «πολύ πρόσφατα εξελίχθηκε και η τεχνική της βιοψίας που πλέον μπορεί να γίνει με fusion τεχνική: ενώ δηλαδή παραμένει το διορθικό υπερηχογράφημα ως τρόπος απεικόνισης κατά τη λήψη της βιοψίας, τα σύγχρονα μηχανήματα διαβάζουν και τη μαγνητική και επιπροβάλλουν στην εικόνα του υπερήχου τα ευρήματα της μαγνητικής, ώστε να μπορεί ο ιατρός να κατευθύνει τη βιοψία με ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές».
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη παραμένει κυρίως χειρουργική.
Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.
Έτσι μπορεί κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε ακτινοβολία, σε ορμονοθεραπεία ή συνδυασμούς των παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση του.
«Η ριζική προστατεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και αν χρειάζεται και των λεμφαδένων είναι συνήθως η καλύτερη λύση σε κάποιες περιπτώσεις», καταλήγει ο Δρ Μπορούσας.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια εξέλιξη της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με αρκετά οφέλη, όπως μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν καλύτερα ποσοστά ακράτειας και διατήρησης της στυτικής λειτουργίας.
Σημαντική προϋπόθεση για μια καλή μετεγχειρητική στυτική λειτουργία είναι η διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις