Έχεις στο ψυγείο κάτι που μπορεί να μειώσει κατά 20% έναν πολύ θανατηφόρο καρκίνο

Διαβάζεται σε 5'
Έχεις στο ψυγείο κάτι που μπορεί να μειώσει κατά 20% έναν πολύ θανατηφόρο καρκίνο
Στο ψυγείο σου μπορείς να συντηρείς το γιαούρτι που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. iStock

Μελέτη προτείνει τι μπορούμε να τρώμε τακτικά για να μειώσουμε κατά 20% το ποσοστό εμφάνισης όγκων, θετικών σε έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους στην Ευρώπη.

Mια μορφή καρκίνου που δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών το ‘90, έχει γίνει τώρα η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη στις γυναίκες των ιδίων ηλικιών.

Πρόκειται για αυτον του παχέος εντέρου.

Στις ηλικίες έως 50 ετών, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 2% ετησίως από το ’90 έως σήμερα, με τους γιατρούς να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει (προτείνεται πως παίζουν ρόλο τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, οι υπερεπεξεργασμένες τροφές, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια -βλ. καθιστική ζωή- και περιβαλλοντικοί παράγοντες) και πώς να το σταματήσουν.

Τονίζουν ότι η μορφή στους νέους ενήλικες είναι πιο επιθετική, γεγονός που αυξάνει τους θανάτους και πως η διατροφή είναι ένας όπλο που διαθέτουμε απέναντι στον κοινό “εχθρό”, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως), ασβέστιο και γαλακτοκομικά προϊόντα έχει φανεί πως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

H πιο πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε είχε στο επίκεντρο το ελληνικό -στραγγιστό- γιαούρτι. Δηλαδή, το «ζωντανό» γιαούρτι, όπερ αυτό που προκύπτει από γάμα που έχει υποστεί τη διαδικασία ζύμωσης κι έτσι περιέχει διάφορα στελέχη βακτηρίων ή προβιοτικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν για καιρό, τουλάχιστον 2 μερίδες γιαουρτιού που περιείχε ζωντανά βακτήρια την εβδομάδα, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγγύς ορθοκολικού καρκίνου (στο δεξί τμήμα -από τους πιο συχνούς καρκίνους στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι όγκοι περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα Bifidobacterium, ένα βακτηριακό στέλεχος που βρίσκεται συνήθως στο γιαούρτι και είναι κοινό στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα αυξανόμενα στοιχεία που συστήνουν πως η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου και την πιθανή πρόληψη του καρκίνου.

Τονίζεται πως το Bifidobacterium είναι ένα σημαντικό βακτηριακό στέλεχος στο γιαούρτι που παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) στο έντερο και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες μέσω αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και ενισχυτικών επιδράσεων του ανοσοποιητικού.

Το γιαούρτι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης όγκων θετικών σε Bifidobacterium

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πώς ακριβώς το γιαούρτι προστατεύει από καρκίνους. Έχει ωστόσο, προταθεί πως πρόκειται για κάτι που έχει να κάνει με την επίδραση του γιαουρτιού στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Αυτή η εργασία προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου», εξήγησε στο δελτίο Τύπου ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης -που έκανε τη μελέτη-, Δρ Andrew T Chan.

Για να διερευνήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εάν η κατανάλωση γιαουρτιού επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-up StudyTrusted Source που παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσοκόμες από το 1976 και 51.000 άνδρες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από το 1986.

Οι συμμετέχοντες και στις δύο μελέτες απαντούσαν συχνά σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη απλών και αρωματικών γιαουρτιών, όπως και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Για εκείνους τους ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα ιστών για DNA Bifidobacterium.

Από το σύνολο των 151.000 συμμετεχόντων, οι 3.079 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα Bifidobacterium για 1.121 άτομα. Τα 775 άτομα είχαν Bifidobacterium αρνητικό καρκίνο του παχέος εντέρου και 346 ήταν θετικά.

Μολονότι λοιπόν, οι επιστήμονες δεν είδαν σημαντική διαφορά μεταξύ της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού και της συνολικής συχνότητας καρκίνου του παχέος εντέρου, βρήκαν 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης όγκων θετικών στο Bifidobacterium σε όσους κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι.

Ενώ η μελέτη βρήκε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί οριστικά η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της πρόληψης του καρκίνου.

«Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την αποσαφήνιση των πιθανών μηχανισμών για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου», έγραψαν οι συγγραφείς.

Όλα θέλουν ένα μέτρο -συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού

Γενικότερα, έρευνες έχουν ενημερώσει ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων και θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τροφές και ποτά πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι και το γαλακτοκομικό γάλα, με μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η American Cancer Society ωστόσο, τονίζει ότι το ασβέστιο -ειδικά όταν καταναλώνεται στα γαλακτοκομικά- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επομένως δεν συνιστά συγκεκριμένη πρόσληψη ασβεστίου ή γαλακτοκομικών, παρά τα πιθανά οφέλη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πού καταλήγουμε; Στην ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Τρώμε ό,τι μας κάνει καλό (το ελληνικό γιαούρτι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, ιωδίου και βιταμίνης Β12), χωρίς να το παρακάνουμε, δεν ξεχνάμε τα check up και είμαστε πάντα, σε επικοινωνία με τον γιατρό μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα