Φαρμακευτική πολιτική Κικίλια: Ουσιαστικές παρεμβάσεις πίσω από το φαίνεσθαι

Φαρμακευτική πολιτική Κικίλια: Ουσιαστικές παρεμβάσεις πίσω από το φαίνεσθαι
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Σημαντικές πρωτοβουλίες αλλά και κλείσιμο εκκρεμοτήτων διαπιστώνονται στον απολογισμό της πεντάμηνης θητείας του Υπουργού Υγείας.

Την προηγούμενη Παρασκευή αναρτήθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία η οποία είχε καθυστερήσεις περίπου ενάμιση χρόνο. Πέρα όμως από αυτή τη σημαντική διαδικασία η οποία θα έχει και σχετικά θετική επίδραση στο κόστος των θεραπειών για τους ασθενείς, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις ενώ ετοιμάζει επίσης και νέα νομοθετήματα όσον αφορά στο φάρμακο. Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηλιτεύουν το έντονο φαίνεσαι του υπουργού, θεωρώντας ότι μένει στην επιφανεια σημαντικών ζητημάτων. Όμως ο απολογισμός των πρώτων πέντε μηνών της θητείας του δείχνει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Ξεκινώντας από τη διαδικασία της τιμολόγησης, αν και η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει κάποια ζητήματα, πρόσφατα έγιναν νόμος του κράτους και εφαρμόζονται νέες αλλαγές:

Τιμολόγηση με βάση το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης, έναντι του των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισχύει για όλα τα πρωτότυπα φάρμακα, με ή χωρίς προστασία πατέντας. Την ίδια ώρα εξασφαλίζεται προβλεψιμότητα σχετικά με τις διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών και με την αρνητική επίπτωση στις τιμές άλλων χωρών που χρησιμοποιούν τις δικές μας τιμές για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους.

•Εξορθολογισμός της νομοθεσίας σχετικά με τις αναγωγές μεταξύ συσκευασιών και περιεκτικοτήτων, σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο, γα το οποίο η αγορά τόνιζε ότι προκαλούσε σημαντικές στρεβλώσεις στις τιμές των φαρμάκων

•Δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων τιμών σε σκευάσματα, οριοθετώντας τες στο επίπεδο της τιμής των γενοσήμων

•Τιμή γενοσήμων στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου

Όριο μείωσης τιμής στο -7%, γεγονός που προστάτευσε τις τιμές σε 2.300 κωδικούς φαρμάκων από μεγαλύτερη υποχώρηση κατά την πρόσφατη ανατιμολόγηση

•Προστασία από την περαιτέρω μείωση τιμής για φθηνά φάρμακα, αποτρέποντας την πιθανότητα απόσυρσης από την αγορά φθηνών, καταξιωμένων και σημαντικών φαρμάκων καθώς τέθηκε θέτοντας ως «πάτωμα» στις μειώσεις η τιμή των 20 λεπτών του ευρώ αν δόση φαρμάκου (ΚΗΘ-Κόστος Ημερήσια δόσης Θεραπείας)

•2.700 κωδικοί θα μπορούσαν με βάση το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης να έχουν αυξηθεί, αλλά λόγω της «απαγόρευσης» αυξήσεων σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών αυτό δεν πραγματοποιήθηκε

•Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων

Πέρα από την τιμολόγηση, ο υπουργός φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητες όσον αφορά και στο θέμα της αποζημίωσης. Διότι το γεγονός ότι ένα φάρμακο λαμβάνει τιμή δε σημαίνει βέβαια ότι μπορεί και τα κράτος να το αποζημιώσει και να το εισάγει στην ονομαζόμενη Θετική Λίστα. Να σημειωθεί δε πως κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επίσης, ελάχιστα φάρμακα έχουν εισέλθει στη λίστα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες νομοθετημένες αλλαγές θεσμοθετήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) από τις οποίες μάλιστα εξαιρούνται τα γενόσημα, ενώ για τα βιοομοειδή και τα εμβόλια η αξιολόγηση θα γίνεται σε διάστημα 1 μήνα. Σημειώνεται ακόμη ότι προχωρά γρήγορα πλέον η ολοκλήρωση της διαδικασίας ΗΤΑ για σημαντικό αριθμό φαρμάκων που εκκρεμούσε, ενώ έχει ήδη πιάσει δουλειά και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία συστάθηκε εκ νέου.

Επίσης έχουν αποφασιστεί σε ποιων θεραπευτικών κατηγοριών τα φάρμακα δίνεται προτεραιότητα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους άμεσα.

Ένα δε σημαντικό ζήτημα είναι η κατάργηση του τέλους εισόδου στη θετική λίστα το οποίο ήταν μια έκπτωση της τάξης του 25% για δυο χρόνια για τα νέα φάρμακα.

Τα παραπάνω αποτελούν τις τελευταίες ρυθμίσεις που αφορούν στις τιμές και την αποζημίωση φαρμάκων και οι οποίες βέβαια όπως αναφέραμε έχουν σημαντικά στοιχεία κοινωνικής πολιτικής. Από κει και πέρα, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και εδώ ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στις αναγκαίες θεραπείες χωρίς καθυστερήσεις και κόστος και χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των εταιρειών.

Ο μεγάλος βραχνάς βέβαια των εταιρειών είναι οι υψηλές επιβαρύνσεις, το ονομαζόμενο clawback. Οι εταιρείες επειδή το Ελληνικό Δημόσιο λόγω των μνημονίων στερείται πόρων, αναγκάζονται να σηκώνουν ένα βάρος της τάξης του 1,5 δις. ευρώ. Σε αυτό το μέτωπο η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις μέσω του συμψηφισμού του κόστους επενδύσεων των εταιρειών με το clawback, έως 50 εκατ. ευρώ για φέτος το 2019 και 100 εκατ. ευρώ για το 2020.

Επίσης αναμένεται άμεσα ενίσχυση του προϋπολογισμού για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές με 30 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ θα υπάρχει και ενίσχυση από τα έσοδα για τις δαπάνες προς Ευρωπαίους πολίτες το 2019 που είναι επίσης της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός μεθοδεύει παράλληλα την εξασφάλιση πόρων ώστε το συνολικό clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα να μην φτάσει στα 810 εκατ. ευρώ αλλά στα 720 εκατ. ευρώ, δηλαδή το β’ εξάμηνο του έτους να κλείσει με clawback 360 εκατ. ευρώ, όπως και το πρώτο.

Σχετικά με το κόστος φαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων, υπάρχει η δέσμευση για προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον πόρων από την Ε.Ε.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι υπάρχει δέσμευση για αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 75 εκατ. ευρώ το 2020, η οποία «πατά» πάνω σε παλιότερη νομοθεσία για σύνδεση της αύξησης της δαπάνης με βάση της αύξηση του ΑΕΠ. Τέλος υπάρχει δέσμευση έτσι ώστε το ύψος του clawback για το 2020, να μην ξεπερνά τα επίπεδα του 2019 υποχωρώντας προς τα επίπεδα του 2018, με την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα