Φαρμακευτική αγωγή & διατροφή: 5 αλληλεπιδράσεις που πρέπει να γνωρίζετε
Εάν παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερόλη, σίγουρα θα έχετε ακούσει πως θα πρέπει να «αποχωριστείτε» τον αγαπημένο σας χυμό γκρέιπφρουτ. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγότερο γνωστές αλληλεπιδράσεις φαγητού και φαρμάκων, που καλό θα ήταν να γνωρίζετε
- 24 Ιουνίου 2017 09:58
Οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες χρήσεις που δίνει ο ιατρός είναι μεγάλης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Για παράδειγμα οι διατροφικές επιλογές ενδέχεται να έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα.
Οι τροφές μπορεί να επηρεάσουν:
– Τον μηχανισμό αποτελεσματικής απορρόφησης του φαρμάκου.
– Τις παρενέργειες του φαρμάκου, αυξάνοντας ή μειώνοντάς τες.
Εάν παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερόλη, σίγουρα θα έχετε ακούσει πως θα πρέπει να «αποχωριστείτε» τον αγαπημένο σας χυμό γκρέιπφρουτ. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγότερο γνωστές αλληλεπιδράσεις φαγητού και φαρμάκων, που καλό θα ήταν να γνωρίζετε.
Αντιπηκτικά και Βιταμίνη Κ
Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως το Salospir, κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο για να κυκλοφορεί ευκολότερα στα αγγεία. Τον αντίθετο ακριβώς ρόλο έχει η βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Προκειμένου τροφές με βιταμίνη Κ, να μην μειώσουν τη δραστικότητα της φαρμακευτικής σας αγωγής καταναλώνετε κάθε ημέρα περίπου την ίδια ποσότητα από σκούρα πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, σόγια και αποξηραμένα φρούτα.
Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης και τυραμίνη
Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAO), καθώς και άλλα φάρμακα τα οποία υποστηρίζουν τη διάθεση, ενδέχεται να εμποδίσουν τη διάσπαση του αμινοξέως τυραμίνη. Υψηλά επίπεδα τυραμίνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τροφές πλούσιες στο αμινοξύ αυτό είναι η σοκολάτα, τα καπνιστά τυριά και αλλαντικά, προϊόντα σόγιας και μπύρα.
Αντιφλεγμονώδη και αλκοόλ
Φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση φλεγμονών και πόνων, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιμπουπροφένη, δεν συνδυάζονται ομαλά με την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει διότι τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη, όπως ονομάζονται επιστημονικά τα φάρμακα αυτά, ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές όπως η αιμορραγία.
Αντιυπερτασικά & κάλιο
Τα φάρμακα κατά της αρτηριακής πίεσης που ανήκουν στην κλάση των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), όπως το Lotensin, μειώνουν την αποβολή καλίου από τον οργανισμό. Μπορεί το κάλιο να είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς, υψηλή συγκέντρωση όμως στο σώμα θα προκαλέσει αρρυθμίες. Η μπανάνα, οι πατάτες, η ντομάτα, τα πράσινα λαχανικά και το γιαούρτι είναι η καλύτερες πηγές του διατροφικού αυτού συστατικού.
Βρογχοδιασταλτικά και καφεΐνη
Βρογχοδιασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αναπνοής σε ασθενείς με άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, εμφύσημα ή βρογχίτιδα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή με την ταυτόχρονη κατανάλωση καφεϊνούχων τροφίμων. Ο αγαπημένος σας καφές, ενδέχεται να αύξηση την ένταση συμπτωμάτων όπως η νευρικότητα και η ταχυκαρδία.
Εάν δεν γνωρίζετε πως τα η φαρμακευτική σας αγωγή αλληλεπιδρά με τη διατροφή σας, ζητείστε τη συμβουλή του γιατρού σας ή κάποιου διαπιστευμένου διαιτολόγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW