Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά – Τι ισχύει στην Ελλάδα
ISTOCK

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στα παιδιά στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα φυματίωσης, της πιο θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας στον κόσμο, αυξάνονται σχεδόν κατά 10% σε ετήσια βάση μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με νέα έκθεση των διεθνών οργανισμών υγείας.

Τα στοιχεία, τα οποία αφορούν στο 2023, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα (24/03) στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή που έρχεται σήμερα, Δευτέρα (24/03), στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας προειδοποιούν ότι οι περικοπές στην παγκόσμια βοήθεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της φυματίωσης παγκοσμίως.

Το 2023, περισσότεροι από 172.000 άνθρωποι στην περιοχή της Ευρώπης είτε προσβλήθηκαν από φυματίωση είτε παρουσίασαν υποτροπή της νόσου, παρόμοια με τα επίπεδα που αναφέρθηκαν το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση. Ενώ οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν, μειώθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πριν από την κρίση COVID-19.

Μόνο στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο σχεδόν 37.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν πέρυσι με την ασθένεια αυτή, 2.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2022, καταλήγει η έρευνα του ECDC.

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% του συνόλου των κρουσμάτων της φυματίωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ, “ γεγονός που σημαίνει αύξηση για τρίτη συναπτή χρονιά”, επεσήμαναν οι δύο αυτοί οργανισμοί υγείας σε ανακοίνωσή τους.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι η εξάπλωση της φυματίωσης «συνεχίζεται» στην περιοχή, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να επισημαίνουν ότι «είναι απαραίτητα άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί το αυξανόμενο βάρος της φυματίωσης».

«Η εξάλειψη της φυματίωσης δεν είναι ένα όνειρο, είναι μια επιλογή. Δυστυχώς το τρέχον βάρος της φυματίωσης και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των φυματικών παιδιών μάς θυμίζουν ότι οι πρόοδοι για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί παραμένουν εύθραυστες», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο Κλούγκε πρόσθεσε ότι «ακόμη και πριν από τις πρόσφατες μειώσεις στη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, ο κόσμος ήταν αντιμέτωπος με έλλειμμα 11 δισεκ. δολαρίων στην παγκόσμια μάχη κατά της φυματίωσης».

Η Πάμελα Ρέντι -Γουάγκνερ διευθύντρια του ECDC, υπογράμμισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να επικεντρωθεί εκ νέου στην πρόληψη και σε μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία».

Οι οργανισμοί Υγείας επεσήμαναν εξάλλου ότι η πολυανθεκτική φυματίωση (TB-MR) παραμένει «σημαντική πρόκληση» για την περιοχή.

«Με την αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα, το κόστος της σημερινής αδράνειας θα το πληρώσουμε όλοι αύριο», υπογράμμισε η Ρέντι- Γουάγκνερ.

Αυξημένα κατά 54% τα περιστατικά φυματίωσης το 2023 στην Ελλάδα

Αυξημένα κατά 54% ήταν τα περιστατικά φυματίωσης που δηλώθηκαν το 2023 στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2022), όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποίησε με σημερινή ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το 2023 αναφέρθηκαν στη χώρα μας 493 περιπτώσεις φυματίωσης, εκ των οποίων οι 370 (το 75% επί του συνόλου) δηλώθηκαν από τις μονάδες υγείας, ενώ τα υπόλοιπα 123 περιστατικά (25%) καταγράφηκαν από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Από το σύνολο των περιστατικών, το 47% αφορούσε σε Έλληνες και το 53% σε αλλοδαπούς.

Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη.

Μάλιστα, το 2023, η φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα, επιστρέφοντας στη θέση αυτή ύστερα από τα τρία χρόνια της πανδημίας από τον κορονοϊό. Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα νοσούν και πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα νόσο, χωρίς να νοσεί.

Η φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί: Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πασχόντων ώστε να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αλλά και στη χορήγηση προληπτικής θεραπείας στα άτομα με λανθάνουσα νόσο.»

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες επιστήμονες

«Αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν είναι ανησυχητικό, καθώς οφείλεται στα πολύ λίγα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μέτρων προφύλαξης που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό. Εξάλλου, η φυματίωση μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο με την Covid, έχει όμως χαμηλότερη μεταδοτικότητα. Ακόμη ένας παράγοντας για την εν λόγω αύξησης, είναι ότι έχουμε καλύτερη καταγραφή των κρουσμάτων, οπότε είναι φυσιολογικό να υπάρξει αύξηση, η οποία όμως δεν μας ανησυχεί», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Χαράλαμπος Μόσχος, Διευθυντής ΕΣΥ στο Αντιφυματικό Τμήμα, της μονάδας Ανθεκτικής Φυματίωσης του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της φυματίωσης, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα