Φυσική, φθηνή ζάχαρη φαίνεται να νικά τη φαλάκρα σε 20 ημέρες

Διαβάζεται σε 3'
Φυσική, φθηνή ζάχαρη φαίνεται να νικά τη φαλάκρα σε 20 ημέρες
Μια εύκολα διαχειρίσιμη ουσία που έχουμε μέσα μας, ενισχύει την ανάπτυξη τριχών. iStock

Ερευνητές ανακάλυψαν πως φυσική, φθηνή και σταθερή ένωση ζάχαρης που έχουμε μέσα μας μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και παρατείνει την ενεργή φάση ανάπτυξης του κύκλου της τρίχας.

Για θέματα που απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους, είναι χρήσιμο να μην χάνουμε χρόνο σε προλόγους. Να περνάμε κατ’ ευθείαν στο προκείμενο: τη νέα ανακάλυψη ερευνητών που φαίνεται πως ενθαρρύνει την ανάπτυξη μαλλιών και νικά τη φαλάκρα.

Μελέτη λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology αποκαλύπτει ότι η 2-δεοξυ-D-ριβόζη (2dDR) μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση των μαλλιών σε περιπτώσεις ανδρογενούς αλωπεκίας που είναι και ο επιστημονικός όρος για την ανδρική φαλάκρα. Φάνηκε πως αυξάνει το μήκος και την πυκνότητα των τριχοθυλακίων.

Η 2dDR είναι ένωση ζάχαρης -όχι αυτή του τραπεζιού. Πρόκειται για τροποποιημένη εκδοχή της ριβόζης (βλ. σάκχαρο με πέντε άτομα άνθρακα που εντοπίζεται στο RNA). Πρόκειται για μόριο που παίζει θεμελιώδη ρόλο σε διάφορες βιολογικές διεργασίες σε όλα τα ζώα.

Όπως οι ερευνητές του University of Sheffield και του COMSATS University αναζητούσαν τρόπους καταπολέμησης της τριχόπτωσης, εστίασαν σε αυτό το στοιχείο χάριν της ικανότητας του να προάγει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων (βλ. αγγειογένεση).

Σε έρευνα που έγινε στο δέρμα ποντικιών με προκαλούμενη φαλάκρα, στο οποίο εφαρμόστηκε γέλη που περιείχε 2dDR για 20 ημέρες, διαπιστώθηκε σημαντική αναγέννηση μαλλιών.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν με τη μινοξιδίλη, ένα από τα μόλις δυο εγκεκριμένα φάρμακα (η άλλη ουσία είναι η φιναστερίδη) για θεραπεία της φαλάκρας, από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από το ECHA (European Chemicals Agency).

Φυσική, φθηνή ουσία

Η εκ των ερευνητών και ομότιμη καθηγήτρια μηχανικής ιστών στο University of Sheffield, Sheila McNeil δήλωσε ότι «η εργασία μας δείχνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο είναι η χρήση μιας φυσικής ζάχαρης δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των μαλλιών».

Ο καθηγητής Muhammad Yar, του Πανεπιστημίου COMSATS στο Ισλαμαμπάντ, πρόσθεσε ότι «αυτή η προ-αγγειογενετική δεοξυ-ριβόζη ζάχαρη είναι φυσικά, φθηνή και σταθερή. Έχουμε δείξει ότι μπορεί να μεταφερθεί από μια ποικιλία τζελ ή επιδέσμων. Αυτό την καθιστά ελκυστική υποψήφιο για περαιτέρω εξερεύνηση για τη θεραπεία της τριχόπτωσης».

Οι ερευνητές προτείνουν πως το 2dDR διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών, μέσω της αύξησης την παροχή αίματος στους θύλακες των τριχών.

Τα τριχοθυλάκια (μικροσκοπικά όργανα του δέρματος που παράγουν τρίχες), απαιτούν πλούσια παροχή αίματος για να λειτουργήσουν σωστά. Με την προώθηση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων γύρω από τους θύλακες, το 2dDR μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και παρατείνει την ενεργή φάση ανάπτυξης του κύκλου της τρίχας.

Το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ουσίας και σε εμάς. Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι για τη δυνατότητα αυτής της απλής ένωσης ζάχαρης να προσφέρει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της τριχόπτωσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα