Φωτιές: “Καμπανάκι” για τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Φωτιές: “Καμπανάκι” για τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα – Τι να προσέχουν οι πολίτες
Καπνός από τη φωτιά της Εύβοιας στην Αθήνα. Eurokinissi

Εως την Κρήτη έφτασαν τα σωματίδια απο τις φωτιές σε Αττική κι Εύβοια. Ειδικοί συμβουλέυουν τους πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευθούν.

Μέχρι την Κρήτη βρέθηκαν μικροσωματίδια απο τις φωτιές επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προσθέτοντας οτι τα σωματίδια θα αιωρούνται ως και για 10 μέρες .

Μιλώνστας στην ΕΡΤ τόνισε οτι ειναι μεγάλες οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό. Αναφέρθηκε επίσης σε καρκινογόνα προϊόντα καύσης υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν και εργοστάσια με πλαστικά και χρώματα.

Αναφορικά με τα κλιματιστικά είπε οτι θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα ενώ ειδικά για την Αττική συνέστησε τη χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95.

Για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και θα καθαρίσουν τα σπίτια τους συνέστησε τη χρήση μάσκας και γαντιών.

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

“Τα σωματίδια είναι ότι χειρότερο για το αναπνευστικό μας σύστημα.  Εκείνη την στιγμή μπορεί κάποιος να μην το καταλαβαίνει αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αναπνεύσει” ανάφερε στον ΣΚΑΙ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ανέφερε ότι στην περίπτωση που κάποιος εκτίθεται στα μικροσωματίδια για συνεχόμενες ώρες, τότε αυτό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του, ειδικά όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Συνέστησε τη χρήση διπλής μάσκας, και να παραμένουν κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Για όσους διαθέτουν παλιά κλιματιστικά είπε οτι είναι προτιμότερο να προμηθευτούν έναν ανεμιστήρα, παρά να τα ανοίξουν και να φορούν μάσκα μέσα στο σπίτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα