Φωτοδυναμική θεραπεία: Η νέα, επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονος

Φωτοδυναμική θεραπεία: Η νέα, επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονος

Μια νέα θεραπεία, η φωτοδυναμική θεραπεία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, δρώντας στοχευμένα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα με θεαματικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπροστά στο άκουσμα της φράσης «καρκίνος του πνεύμονος» μουδιάζουν. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική εξελίσσεται διαρκώς και μια νέα θεραπεία, η φωτοδυναμική θεραπεία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, δρώντας στοχευμένα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα με θεαματικά αποτελέσματα. Ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού μας ενημερώνει αναλυτικά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με την φωτοδυναμική θεραπεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα σημαντικά οφέλη της για τον ασθενή.

Tι είναι η φωτοδυναμική θεραπεία και πού εδράζεται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου;

Η φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονος είναι μια νέα, επαναστατική για τη μεθοδολογία της θεραπεία και εγκεκριμένη ήδη από ΗΠΑ και Ευρώπη. Είναι μια συμπληρωματική θεραπεία όταν ο καρκίνος δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί (για διάφορους λόγους) και έχει σαν στόχο τη σημαντική μείωση του μεγέθους του όγκου. Βασίζεται σε μια ουσία η οποία χορηγείται ενδοφλέβια και εγκαθίσταται αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα του όγκου του πνεύμονα. Η χορήγηση είναι ανώδυνη και μη τοξική. Στη συνέχεια χορηγείται ενέργεια στον όγκο με ίνα Laser (ορατό κόκκινο φως στα 630mm). Η ενέργεια αυτή διασπά την ουσία (Photofrin) και απελευθερώνεται οξυγόνο μοριακό μέσα στα καρκινικά κύτταρα τα οποία καταστρέφονται. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του όγκου κατά 50-90%.

Πόσο καιρό έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της θεραπείας και ποια η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία;

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει ξεκινήσει 3 δεκαετίες, αλλά πολύ δειλά και περιορισμένα. Ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονος γινόταν μόνο μέσω βρογχοσκοπίου με στόχο την απόφραξη βρόγχου. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει εξελιχθεί και γίνεται πλέον με εμφύτευση λεπτών ινών laser μέσα στον όγκο (1-6 ίνες ανάλογα με το μέγεθος της μάζας). Η τεχνική είναι με τοπική αναισθησία και υπό στόχευση μέσω αξονικού τομογράφου. Ακόμα μπορεί να γίνει για κεντρικότερους όγκους ή κοντά στην καρδιά μέσω θωρακοσκοπίου ή με mini θωρακοτομή. Η παραμονή στην κλινική είναι από 2 έως 5 ημέρες ανάλογα τη μέθοδο και τις ιδιαιτερότητες του περιστατικού. Η ανταπόκριση των ασθενών είναι άριστη και η ανοχή της μεθόδου πολύ καλή.

Διαβάστε εδώ τι είπαν οι ασθενείς για τον κ. Μαρκόπουλο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς;

Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που αφορά στην τεχνική. Το πρωτόκολλο είναι κοινό μεταξύ του αντικαρκινικού νοσοκομείου Roswell Park στο Buffalo της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Ψυχικού. Έτσι, οι συνάδελφοί μας που έχουν περιγράψει πρώτοι τη μέθοδο κάνουν χαρτογράφηση του όγκου με τις αξονικές που στέλνουμε και μας υποδεικνύουν πόσες ίνες laser και σε ποια σημεία θα τις τοποθετήσουμε, ώστε να καλυφθεί όλος ο όγκος με ισορροπημένα ενεργειακά πεδία. Η μέθοδος έχει ακόμα τα εξής πλεονεκτήματα: α) δεν είναι τοξική και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές απαιτηθεί, β) συνδυάζεται άριστα με την ανοσοθεραπεία. Έχει δε αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το αμυντικο-ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα συνδυάζεται καλά και με ΧΘΠ, γ) αφορά ασθενείς με βαριά καρδιοπάθεια ή αναπνευστική ανεπάρκεια που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και σε χημειοθεραπεία, δ) αφορά τα εκτεταμένα μεσοθηλιώματα που ούτε χειρουργούνται ούτε είναι ευαίσθητα σε χημειοθεραπείες.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της μεθόδου; Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς;

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα η μη επεμβατική διαδικασία με την παρακέντηση υπό τη στόχευση αξονικού τομογράφου. Είναι άριστα ανεκτή από όλους τους ασθενείς. Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει έγκριση FDA για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και τα κακοήθη μεσοθηλιώματα. Όλα αυτά είναι το 85% των καρκίνων που αναπτύσσονται στον πνεύμονα, με μοναδικο περιορισμό να μην διηθεί ο όγκος την αορτή ή τον κορμό της πνευμονικής αρτηρίας.

Η θεραπεία ενέχει κινδύνους για τον ασθενή; Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από το 3-5% που αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις του καρκίνου του πνεύμονος ακόμα και για τους επιβαρυμένους οργανισμούς. Η μοναδική ιδιαιτερότητα είναι ότι το φάρμακο προκαλεί έντονη φωτοευαισθησία που εμφανίζεται με βλάβες σε δέρμα και οφθαλμούς από την απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Για αυτόν το λόγο, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σκοτεινό δωμάτιο και με γυαλιά ηλίου. Όταν δε, παίρνουν εξιτήριο παραμένουν για 3-4 εβδομάδες στο σπίτι μακριά από το ηλιακό φως. Είναι ένας ανοχλητικός περιορισμός για μια μέθοδο που υπόσχεται μεγάλη πρόοδο στη νόσο του καρκίνου του πνεύμονος.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα