Γενικό Lockdown: Τα πέντε κριτήρια που καθορίζουν πότε θα επιβληθεί ή θα λήξει

Γενικό Lockdown: Τα πέντε κριτήρια που καθορίζουν πότε θα επιβληθεί ή θα λήξει
Μαθητές σε σχολείο της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έληξε νωρίς την καραντίνα AP

Nέα έρευνα υποστηρίζει πως πολλά έθνη κακώς έληξαν την καραντίνα τους. Ποια είναι τα απαραίτητα κριτήρια που εν πολλοίς δεν έχουν τηρηθεί.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο οφείλουν να προτιμούν το γενικευμένο lockdown ως αντίβαρο στον κορονοϊό, έως ότου πληρούν πέντε κριτήρια, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε 24 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19 είναι:

  1. Γνώση του καθεστώτος μόλυνσης
  2. Βαθμός εμπλοκής της κοινότητας
  3. Επαρκής ικανότητα δημόσιας υγείας
  4. Επαρκής χωρητικότητα του συστήματος υγείας
  5. Έλεγχοι στα σύνορα

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν εννέα χώρες και περιοχές υψηλού εισοδήματος που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους: το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα,την Γερμανία, την Νορβηγία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαπίστωσαν ότι πολλές κυβερνήσεις δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για την αποφυγή νέων κυμάτων μόλυνσης, όπως φαίνεται στην Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Εάν έχουμε αναζωπύρωση της νόσου, αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν [οι κοινωνίες] πολύ νωρίς, αυτό αποτελεί αξιωματική λογική”, υπογράμμισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Martin McKee, σύμφωνα με το CNN.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα εύρεσης, δοκιμής, παρακολούθησης, απομόνωσης και υποστήριξης για να ανοίξει ξανά μία χώρα με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη στρατηγική, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τους στόχους τους και να είναι διαφανείς στη λήψη των αποφάσεών τους, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να αποτελούν μέρος μιας σαφούς συνολικής στρατηγικής.

Κατάσταση και γνώση της μόλυνσης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κανόνας ότι οι χώρες δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά έως ότου έχουν ένα σύστημα παρακολούθησης κρουσμάτων υψηλής ποιότητας, το οποίο “συχνά αγνοήθηκε” και γι΄αυτό σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων που ήταν εικονική. Η μείωση, δηλαδή, οφειλόταν σε μη καταγεγραμμένα κρούσματα.

Τα λεπτομερή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο είναι απαραίτητα για τον ακριβή υπολογισμό του επιπέδου μετάδοσης που συμβαίνει σε μια περιοχή και για τον καθορισμό του τρόπου επιβολής, συνέχισης ή λήξης της καραντίνας, ανέφερε η μελέτη.

Δημόσια εμπιστοσύνη

Προκειμένου οι χώρες να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, οι κοινότητες πρέπει να “δεσμευτούν ότι θα προστατευθούν” και οι κρατικές οδηγίες πρέπει να είναι “συνεπείς και αξιόπιστες”, ειδικά όταν αφορούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Αντ’ αυτού, τα εναλασσόμενα και πολλαπλά μηνύματα αναφορικά με την τηλεργασία και την χρήση μάσκας προκάλεσαν σύγχυση που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τους μελετητές.

Πολλά κράτη αντιμετωπίζουν τώρα ένα “δεύτερο κύμα” και οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν ότι δεν είναι πολύ αργά για την εφαρμογή αυτών των μαθημάτων-παθημάτων του πρώτου κύματος. “Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν μέχρι και για το χειρότερο σενάριο”.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα