Γεωργιάδης για απάτη ΕΟΠΥΥ: Σχεδιάζουμε μήνυμα επιβεβαίωσης για ασφάλεια στις συνταγογραφήσεις

Διαβάζεται σε 2'
ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέο μέτρο ασφαλείας με επιβεβαίωση μηνύματος στη συνταγογράφηση, όπως αυτό στις τράπεζες, ώστε να σταματήσουν οι απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Σε αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφης σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη της δράσης κυκλωμάτων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με τη ζημία να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά στην αποστολή κωδικού OTP στο κινητό για συναίνεση στη συνταγογράφηση, διαδικασία που ακολουθείται ήδη σε τραπεζικές συναλλαγές.

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, διεμήνυσε «θα τους ελέγξουμε όλους», αναφέροντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα έγινε γνωστό πως η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η συνολική ζημία του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και χρηματικό ποσό άνω των 450.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα