Γεροτζιάφας – Θωμαΐδης: Η κυβέρνηση απέτυχε στους εμβολιασμούς, θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα

Γεροτζιάφας – Θωμαΐδης: Η κυβέρνηση απέτυχε στους εμβολιασμούς, θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα
Κόσμος με μάσκες περπατά στην Αθήνα Alexandros Michailidis / SOOC

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, και Νίκος Θωμαΐδης μετά τα νέα "μαύρα" ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα. Πού εντοπίζουν τις αιτίες της έκρηξης της πανδημίας.

Για την νέα έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα, για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, έκαναν λόγο ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, το πρωί της Τρίτης.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα ΜEGA, επεσήμανε πως “εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών”.

Στη συνέχεια δήλωσε πως ήταν δεδομένο ότι η χώρα θα έφτανε στη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για να αντιμετωπιστεί, ενώ τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής

“Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής”, είπε.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος έκρουσε και αυτός το κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στην χώρα.

“Χθες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί”, προειδοποίησε ο κ. Θωμαΐδης.

“Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα