Γιατί αυξήθηκαν απότομα οι θάνατοι γυναικών που πίνουν αλκοόλ

Γιατί αυξήθηκαν απότομα οι θάνατοι γυναικών που πίνουν αλκοόλ
Γυναίκα πίνει κρασί Getty Images

Τα τελευταία 3 χρόνια καταγράφηκε αλματώδης αύξηση θανάτων σε γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ, σύμφωνα με τα δεδομένα μεγάλης επιστημονικής έρευνας. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται.

Οι γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που κατέγραψε τα περιστατικά στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, τα τελευταία 3 χρόνια καταγράφηκε αλματώδης αύξηση θανάτων σε γυναίκες, λόγω του αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη «από το 2018 έως το 2020 καταγράφηκε ετήσια αύξηση 14,7% στους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ στις γυναίκες», δήλωσε στο WebMD ο Ibraheem M. Karaye, MD, DrPH, υπεύθυνος της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του προγράμματος Επιστήμης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Hofstra στο Hempstead της Νέας Υόρκης.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ στους άνδρες αυξήθηκαν επίσης πολύ κατά την ίδια τριετία, ήταν όμως 12,5% λιγότεροι από ότι στις γυναίκες.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 605.948 θανάτους στις ΗΠΑ που καταγράφηκαν μεταξύ 1999 και 2020.

Οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως:

  • Η δηλητηρίαση από αλκοόλ
  • Η αλκοολική ηπατοπάθεια
  • Η αλκοολική καρδιομυοπάθεια
  • Η οξεία μέθη

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, διαχρονικά το αλκοόλ κόστιζε περισσότερες ζωές στον ανδρικό πληθυσμό παρά στον γυναικείο, όμως η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται συνεχώς.

Αλκοόλ, ψυχικές και συμπεριφορές διαταραχές

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι το χάσμα των φύλων που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ και τις επιπλοκές μειώνεται.

Οι γυναίκες πίνουν περισσότερο, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο διαταραχή χρήσης αλκοόλ, είπε ο Karaye. «Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις τάσεις στους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ».

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ο Karaye και οι συνεργάτες του ανέλυσαν αρχεία που εντόπισαν τις υποκείμενες αιτίες θανάτου.

Συνολικά, οι άνδρες εξακολουθούσαν να έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ από τις γυναίκες.

Ωστόσο, το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στις γυναίκες αυξήθηκε σταθερά και απότομα τα τελευταία χρόνια που μελετήθηκαν.

«Βρήκαμε ότι υπήρχαν τρία διαφορετικά τμήματα τάσεων στις γυναίκες», είπε ο Karaye. Οι ρυθμοί αυξήθηκαν αργά και μετά ανέβαζαν σταθερά ταχύτητα.

Για παράδειγμα:

1999-2007: Τα ποσοστά θνησιμότητας από το αλκοόλ αυξάνονταν κάθε χρόνο κατά 1%

2007-2018: Το ποσοστό αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 4,3%

2018 έως 2020: Το ποσοστό αυξανόταν κάθε χρόνο 14,7% στις γυναίκες έναντι 12,5% ετησίως για τους άνδρες.

Γιατί αυξήθηκαν οι θάνατοι από αλκοόλ στις γυναίκες

«Η μελέτη μας είναι περιγραφική. Μας λέει το “τι” αλλά όχι το “γιατί”», εξηγεί ο Karaye.

«Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε εικασίες με βάση όσα είναι γνωστά και σε προηγούμενες έρευνες».

Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πίνει σήμερα αλκοόλ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερες επιπλοκές που σχετίζονται με το αλκοόλ, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Κι αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου που ονομάζεται αφυδρογονάση αλκοόλης, το οποίο βοηθά στη διάσπαση και στον μεταβολισμό του αλκοόλ.

«Γνωρίζουμε ότι στις γυναίκες η συγκέντρωση του λίπους στο νερό είναι υψηλότερη, οπότε αυτό οδηγεί επίσης σε πιθανώς υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ», είπε ο Karaye.

Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα που θα επικεντρωθεί στα αίτια της αύξησης κατανάλωσης αλκοόλ των γυναικών.

Αυξήθηκαν και οι αυτοκτονίες που σχετίζονται με το αλκοόλ

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών που αφορούσαν το αλκοόλ έχει επίσης αυξηθεί για τις γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά όχι στους άνδρες.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 115.000 θανάτους από αυτοκτονία από το 2003 έως το 2018 και βρήκαν ότι το ποσοστό αυτών των θανάτων που αφορούσαν αλκοόλ σε επίπεδο πάνω από το νόμιμο όριο αυξανόταν ετησίως για τις γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά όχι για τους άνδρες.

Ανασκόπηση που έγινε από ερευνητές της Mayo Clinic, διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες επηρεάζονται όλο και περισσότερο από ηπατική νόσο που συνδέεται με το αλκοόλ και αναπτύσσουν πιο σοβαρή ασθένεια σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μεταξύ άλλων παραγόντων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε αυτό συμβάλει η αύξηση της παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στο συκώτι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα