Γιατί δεν έχουν μυωπία οι καπετάνιοι και οι πιλότοι

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί δεν έχουν μυωπία οι καπετάνιοι και οι πιλότοι
Οι καπετάνιοι και οι πιλότοι εστιάζουν κοντά και μακριά, όταν δουλεύουν. iStock

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καταστρέφει τα μάτια μας με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως έως το 2050 οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη θα έχουν μυωπία.

Γενιές και γενιές μεγαλώσαμε με την προτροπή «να προσέχεις τον τάδε (ή το δείνα) σαν τα μάτια σου» και βρισκόμαστε στην άχαρη στιγμή να ενημερώσουμε πως βάσει εκτιμήσεων έως το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα έχει μυωπία.

Κάτι που δεν είναι όσο αθώο ακούγεται.

Η μυωπία οφείλεται σε παράγοντες ζωής, με μελέτες να δείχνουν ξεκάθαρη σύνδεση με την αύξηση του κινδύνου επιπλοκών που απειλούν την όραση (πχ καταρράκτης, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Η National Academies of Sciences, Engineering and Medicine των ΗΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μέσω έκθεσης που ζητά από την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει ως ασθένεια τη συγκεκριμένη πάθηση των ματιών και με πολιτικές αντιμετώπισης της.

Για παράδειγμα, προτείνεται τα παιδιά να περνούν από 1 έως 2 ώρες σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά, καθώς «η ύπαιθρος διεγείρει το μάτι με φως που είναι πιο φωτεινό και πιο ποικίλο και απαιτεί διαφορετικές κινήσεις και εστίαση των ματιών σε σύγκριση με όταν είναι σε εσωτερικό χώρο».

Βλέπετε, έχει διαπιστωθεί πως αυτό που καταστρέφει τα μάτια μας είναι οι ατελείωτες ώρες ‘κοντινής εργασίας’, είτε έχουμε συσκευή στα χέρια, είτε όχι. Πιο συνήθεις εκβάσεις είναι η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα και το Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (κόπωση των ματιών και κοντινή όραση από παρατεταμένη κοντινή εστίαση): δεν βλεφαρίζουμε, το μάτι δεν υγραίνεται κι έτσι προκύπτει η ξηροφθαλμία που οδηγεί σε βλεφαρίτιδα κοκ.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι οφθαλμίατροι, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το λόγο που οι καπετάνιοι και οι πιλότοι δεν έχουν μυωπία: διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ κοντινής και μακρινής απόστασης.

Aμφότεροι πρέπει να παρακολουθούν όργανα, αλλά και να εστιάζουν σε μακρινά αντικείμενα, είτε κοιτάζουν τον ορίζοντα, διαβάζουν όργανα σε απόσταση στο πιλοτήριο ή τη γέφυρα, είτε παρακολουθούν το περιβάλλον στον ουρανό ή τη θάλασσα.

Οι εργασίες που απαιτούν από τα μάτια να εστιάζουν συχνά μακριά, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση καλύτερης όρασης ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας, καθώς δεν εστιάζουν συχνά σε κοντινά αντικείμενα κι έτσι δεν επιβαρύνουν περισσότερο τα μάτια.

Για την ακρίβεια, τους ακτινωτούς μυς του ματιού, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μυωπία: το μάτι συνηθίζει να εστιάζει σε κοντινές αποστάσεις και να δυσκολεύεται να δει μακριά με την πάροδο του χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα