Γιατί δυσκολεύεσαι να πλυθείς όταν δεν είσαι καλά
Διαβάζεται σε 4'Υπάρχουν δυο μηχανισμοί στο ‘λειτουργικό’ μας που δυσκολεύουν την καθαριότητα μας όταν έχουμε κατάθλιψη. Ακόμα και όταν πρόκειται για ένα απλό ντους.
- 15 Μαΐου 2024 12:18
Ξυπνάτε και δεν έχετε κουράγιο να κάνετε το παραμικρό. Είναι μια από εκείνες τις ημέρες που η διάθεση και η ενέργεια είναι στο ναδίρ. Σαν να έχει γεμίσει κάθε κύτταρο του οργανισμού αρνητισμό.
Ίσως να πρόκειται για κρίση κατάθλιψης, αν φυσικά έχετε διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.
Το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κοιμάστε. Σίγουρα δεν ενδιαφέρεστε για την όποια κοινωνικοποίηση. Ή την προσωπική υγιεινή. Aπό το να καθαρίσετε το πρόσωπο ή τα δόντια σας και να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας έως το ντους.
Δεν χρειάζεται να νιώθετε άβολα. Για να βοηθήσω, το προσωπικό μου ρεκόρ είναι οι τρεις ημέρες που δεν βγήκα από το σπίτι και το μόνο που έκανα ήταν να κοιμάμαι και να τρώω (μετά η ανάγκη -ίσως και η λογική- νίκησε το μυαλό).
Επίσης, δεν έχει κάποιο νόημα να αυτομαστιγώνεστε -περαιτέρω-, σκεπτόμενοι πως είστε τεμπέληδες ή βρωμιάρηδες. Αυτό μπορεί να γίνει νέο καύσιμο για να φουντώσει περισσότερο η κατάθλιψη, αφού ποτέ δεν βοηθούν σκέψεις που σχετίζονται με πράγματα που δεν κάνουμε επαρκώς ή κάνουμε λάθος.
Πρόκειται για ένα σύμπτωμα βαθύτερου ζητήματος που προκαλεί χαμηλή ενέργεια, αρνητική σκέψη και ‘ομίχλη’ του εγκεφάλου -στο πλαίσιο της γνωστικής επίπτωσης της κατάθλιψης.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός υγείας Medical News Today η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από κόπωση και έλλειψη κινήτρων. Μας ‘εμποδίζει’ να παίρνουμε αποφάσεις και να βάζουμε, όπως και να υλοποιούμε στόχους.
Γενικά, όταν είμαστε κουρασμένοι νιώθουμε πως δεν μπορούμε -δεν έχουμε την ενέργεια- να κάνουμε πράγματα που μπορεί και να θέλουμε να κάνουμε. Αν υπάρχει και έλλειψη κινήτρου, νιώθουμε την έλλειψη ενέργειας ως εξάντληση ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι που κάνουμε κάθε μέρα, σε όλη μας τη ζωή.
Εφόσον νιώθουμε πως δεν έχουμε ενέργεια, αντιμετωπίζουμε ως ‘βουνό’ ακόμα και τις απλές εργασίες. Συμπεριλαμβανομένου του ντους, καθώς και αυτό απαιτεί συγκέντρωση ενέργειας που απλά δεν υπάρχει.
Όσα περισσότερα βήματα έχει αυτό το κάτι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Χαρακτηριστικά, για το ντους πρέπει να πάρουμε τον εαυτό μας, να πάμε στο μπάνιο, να βγάλουμε τα ρούχα, να μπούμε στο ντους ή την μπανιέρα και να αρχίσουμε τη διαδικασία, με το αφρόλουτρο, το σαμπουάν, το νερό και μετά το στέγνωμα αλλά και το ντύσιμο.
Ναι, όλα αυτά τα κάνουμε κάθε μέρα, αλλά χωρίς καν να τα σκεφτόμαστε. Τις ημέρες που δεν είμαστε καλά ασυναίσθητα τα βάζουμε σε σειρά, φαίνονται πολλά. Τόσα που μας εξαντλεί και μόνο η σκέψη τους.
Η εκτελεστική δυσλειτουργία (έναρξη ή ολοκλήρωση δραστηριότητας, ιεράρχηση, αλλαγή εστίασης) είναι θέμα ψυχικής επεξεργασίας.
Δηλαδή, είναι ψυχικό το εμπόδιο που δυσκολεύει τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση των εργασιών, όταν έχουμε κατάθλιψη. Υπ’ αυτήν τη συνθήκη, δυσκολευόμαστε να βάλουμε το ένα πόδι μετά το άλλο για να περπατήσουμε. Πόσο μάλλον να καθαριστούμε, παρ’ ότι έχουμε πολύ ξεκάθαρη εικόνα πόσο καλύτερα θα αισθανθούμε μετά.
Το ντους ή το μπάνιο σχετίζονται με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η φυσική αντίδραση του σώματος στη ζεστασιά είναι η χαλάρωση, που τείνει να απαλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά το ντους -τουλάχιστον προσωρινά.
Ίσως να παίζει ρόλο και η αυτοεκτίμηση που είναι στο σημείο μηδέν και άρα μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μας αξίζει να μας φροντίσουμε.
Όταν λοιπόν, βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, είναι χρήσιμο να σπάσουμε σε μικρά βήματα το ντους. Ένα είναι να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ένα άλλο να πάμε στο μπάνιο. Ένα τρίτο να βγάλουμε τα ρούχα, μετά να ανοίξουμε το νερό, ακολουθεί το να μπούμε στην ντουζιέρα ή την μπανιέρα και από εκεί να βραχούμε κλπ.
Για μια φορά ας κοιτάξουμε το δέντρο. Όχι το δάσος.
Πάντα βοηθά να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μόνο εμείς και οι ανάγκες μας. Μεταξύ τους είναι και η ψυχική υγεία, οπότε αν αισθάνεστε χάλια ψυχολογικά για διάστημα δυο και πλέον εβδομάδων, εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.