Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν άμεσα τα καινοτόμα φάρμακα από την Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
Εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων
Εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων iStock

Φαρμακευτικές εταιρείες καλούν το υπουργείο Υγείας να κάνει μία ειλικρινή συζήτηση για βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και σημαντικές παρεμβάσεις, καθώς θέτει άμεσα σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε διαθέσιμες και νέες καινοτόμες θεραπείες.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τις ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας τις προηγούμενες ημέρες, επιχειρείται να κλείσει βιαστικά το θέμα των σημειωμάτων υποχρεωτικών επιστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με μόνη κυβερνητική πρωτοβουλία επιπλέον 20 εκατ. ευρώ και περιορισμένη διόρθωση των εκπτώσεων ή απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ.

Οι 26 εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) δηλώνουν το αυτονόητο: Όταν το κράτος ομολογεί ότι καλύπτει τις καινοτόμες νοσοκομειακές θεραπείες για λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, το θέμα αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά οφείλει να αποτελέσει έστω την ύστατη αυτή στιγμή την αφετηρία για δραστικές παρεμβάσεις.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει στην πράξη ότι το 83% υποχρεωτικές επιστροφές στα νοσοκομεία -σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του clawback στο κανάλι των καινοτόμων φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ- αποτελεί μία επικίνδυνη ομολογία αποτυχίας του μνημονιακού μέτρου του clawback. Η φαρμακευτική πολιτική που χτίστηκε από το 2012 στις σαθρές βάσεις του clawback καταρρέει εκκωφαντικά και θέτει σε κίνδυνο -σήμερα, όχι στο μέλλον- την πρόσβαση των ασθενών σε διαθέσιμες και νέες καινοτόμες θεραπείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το PIF.

Οι εταιρείες καλούν το υπουργείο Υγείας «αντί να κλείσει το θέμα, να ανοίξει σήμερα μία ειλικρινή συζήτηση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική -ως κοινωνική και υγειονομική αναγκαιότητα- αφενός με μία δέσμη τιμολογιακών και διαρθρωτικών πολιτικών που θα μειώσουν -χωρίς προστατευτισμούς- τη συνολική δαπάνη φαρμάκου και αφετέρου θα ενισχύσουν τον δημόσιο προϋπολογισμό και θα επιτρέψουν στον κύκλο της υποκατάστασης να λειτουργήσει όπως σε κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Pharma Innovation Forum Greece εμμένει στη θέση του πως η διόρθωση των υποχρεωτικών επιστροφών του προηγούμενου έτους τουλάχιστον στο επίπεδο του 2022 είναι η ελάχιστη κίνηση, προκειμένου πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν από κοινού στις αναγκαίες -και συχνά δύσκολες- αποφάσεις για την εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα τους ασθενείς και την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.

Σε συνέχεια της συνάντησης του Pharma Innovation Forum Greece με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PIF, δήλωσε σχετικά: «Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τον εκτροχιασμό του 83% και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς, για τα προϊόντα μας και για τις εταιρείες μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τις εξελίξεις, οι οποίες είναι πλέον μη προβλέψιμες. Είμαστε πολύ μακριά από τη λύση του προβλήματος και η συνέχιση του διαλόγου για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας απαιτεί βούληση και πράξεις και από τις δύο πλευρές. Εμείς έχουμε πράξει το καθήκον μας. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας».

«Ως Forum 26 βιοφαρμακευτικών εταιρειών με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας μας, απαιτούμε την αναδρομική διόρθωση του clawback 83%, με την προσθήκη νέων πόρων, ώστε το ποσοστό να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση αυτό του 2022  – ένα όριο που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και  την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. 83% clawback πρακτικά σημαίνει ότι το κράτος καλύπτει το κόστος θεραπείας για λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις, ενώ οι υπόλοιποι 8 ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική περίθαλψη μόνο επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτουν το σχετικό κόστος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών», καταλήγει το PIF σε ανακοίνωσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα