Γιατί να μην κάνετε δίαιτα στις διακοπές

Γιατί να μην κάνετε δίαιτα στις διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές: Γιατί να αφήσετε 'πίσω' τη ζυγαριά

Επιτέλους έφτασε εκείνη η ώρα όπου η προςπάθειά σας ανταμείβεται και στη βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών βάζετε εκείνο το στενό παντελόνι που είχατε ακόμη με τα ταμπελάκια, αλλά και το μαγιό που μετά βίας σας έκανε στο τέλος των περυσινών διακοπών.

Η ισορροπημένη διατροφή των τελευταίων μηνών απέδωσε καρπούς και είστε πλέον έτοιμοι να βγείτε στην παραλία γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Τι θα γίνει όμως με τη διατροφή σας;  Θα «πετάξετε» στα σκουπίδια όσα καταφέρατε;  Η’ μήπως θα ήταν καλό να συνεχίσετε τη δίαιτα κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Γιατί να μην κάνετε “δίαιτα” στις διακοπές

 

Διακοπές σημαίνει χαλάρωση, αποστασιοποίηση από το στρες της καθημερινότητας και καλή παρέα. Εάν μέσα σε αυτά προσθέσετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους οι πιθανότητες να σας χαλάσει η καλοκαιρινή διάθεση είναι αυξημένες.  Για του λόγου το αληθές, φαίνεται πως άτομα τα οποία βρίσκονται σε διαρκή προσπάθεια για δίαιτα, όχι μόνο δεν ελέγχουν τα κιλά τους, αλλά έχουν τάση να εκτοξεύσουν το δείκτη της ζυγαριάς. Οι λόγοι για τους οποίους θα ήταν καλό να «ξεχάσετε» τη δίαιτα στις διακοπές είναι:

-Η αποφυγή του αισθήματος πείνας: Αποφεύγοντας κανείς να φάει όταν ακούει το στομάχι του να γουργουρίζει πραγματικά ή όταν παραλείπει γεύματα ή σνακ, έχει την τάση να παραφάει αργότερα και να οδηγηθεί στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως δίαιτα «γιο- γιο».

-Τα «βουλιμικά» επεισόδια: Όταν ένα φαγητό χαρακτηρισθεί ως «απαγορευμένο» και αποφεύγεται εσκεμμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της «αντίστροφης ψυχολογίας». Τα «βουλιμικά» επεισόδια, δηλαδή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και θερμίδων σε ένα γεύμα, είναι συχνή παρενέργεια.

-Η «εμμονή» με το φαγητό: Ακόμα και εάν κανείς δεν τρώει συνεχίζει να σκέφτεται συνεχώς το φαγητό, φαινόμενο το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα του στρες. Θυμηθείτε όμως πως διακοπές με άγχος, δεν είναι διακοπές!

-Οι αλλαγές στη διάθεση: Στερώντας από τον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μειώνονται τόσο τα επίπεδα της ενέργειας, όσο και την απόδοση του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι το αίσθημα της ατονίας, η έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά και τα έντονα ξεσπάσματα. Σίγουρα δεν θέλετε να «χαλάσετε» τις διακοπές των αγαπημένων σας, αλλά και τις δικές σας!

Τι σημαίνει εάν πάρετε κιλά στις διακοπές

Καταρχάς δεν συντρέχει λόγος πανικού διότι ποτέ κανένας άνθρωπος δεν είναι σταθερός σε ακρίβεια γραμμαρίου σε ένα συγκεκριμένο βάρος! Τι θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για τα επιπλέον κιλά των διακοπών:

-Η κατακράτηση υγρών είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις διακοπές για δύο λόγους. Πρώτον, διότι το σώμα χάνει περισσότερα υγρά λόγο ζέστης και ιδρώτα και αντιδρά προσπαθώντας να «συγκρατήσει» τα αποθέματά του. Δεύτερον, τα γεύματα εκτός σπιτιού τείνουν να είναι αρκετά αλμυρά, με το αλάτι να αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων αιτιών κατακράτησης.

-Μετά την επιστροφή από τις διακοπές και την επανένταξη σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, το σώμα σας θα προσαρμοστεί και πάλι στο συνηθισμένο σωματικό βάρος, χωρίς να χρειαστεί κάποια αυστηρή δίαιτα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να ανεβείτε στη ζυγαριά αμέσως μόλις γυρίσετε από τις διακοπές! Δώστε στον οργανισμό σας μερικές ημέρες προσαρμογής.

Που θα ήταν καλό να ρίξετε το «διατροφικό» σας βάρος

Καθώς όπως αναφέρθηκε στόχος δεν είναι η απώλεια βάρους, στις καλοκαιρινές σας διακοπές μπορείτε να δώσετε έμφαση:

-Στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

-Στις υγιεινές επιλογές.

-Στην απόλαυση του φαγητού, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει πως θα «υποκύψετε» κάποιες φορές σε απαγορευμένα φαγητά.

-Στο πραγματικό αίσθημα της πείνας.

-Στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα, που ευνοούν οι καλοκαιρινές διακοπές.

 Το φαγητό σημαίνει υγεία και δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα μέσο πίεσης ή στρες, απολαύστε λοιπόν το καλοκαίρι σας χωρίς ενοχές αλλά υγιώς σκεπτόμενοι!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

Βιλιογραφία:

Polivy J. Psychological consequences of food restriction. J Am Diet Assoc. 1996 Jun;96(6):589-92; quiz 593-4.

Soetens B, Braet C, Van Vlierberghe L, Roets A. Resisting temptation: effects of exposure to a forbidden food on eating behaviour. Appetite. 2008 Jul;51(1):202-5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW:

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
O Πολάκης χειρούργησε ασθενή στο νοσοκομείο Σαντορίνης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα