Γιατί οι ηλικιωμένοι γιατροί αυξάνονται στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
Διαβάζεται σε 4'Περίπου το 40% των γιατρών είναι άνω των 55 ετών στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα τους δόθηκε το δικαίωμα να εργάζονται έως την ηλικία των 70 ετών.
- 17 Ιανουαρίου 2025 06:11
Με ταχείς ρυθμούς γηράσκει το ιατρικό εργατικό δυναμικό, καθώς 12 χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι το ποσοστό των ιατρών ηλικίας άνω των 55 ετών ήταν πάνω από το 40% του συνόλου το 2022.
Η Γερμανία είχε το υψηλότερο ποσοστό ιατρών ηλικίας 55-64 ετών που έφτανε στο 36,1%, ακολουθεί η Βουλγαρία με 33,9% και τη Λετονία με 27,4%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 26,8%, με συνολικά 14.870 γιατρούς.
Η Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γιατρών άνω των 65 ετών με 26,7%. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, δεύτερη είναι η Ουγγαρία με 22,4% και η Εσθονία με 22,3%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 12,9% με 7.165 γιατρούς.
Στη χώρα μας αθροιστικά από την ηλικία των 55 έως και άνω των 65 ετών, ανήκει το 39,7% των γιατρών, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς «μεταφράζεται» σε 22.035 γιατρούς.
Αντίθετα, η Μάλτα είχε το υψηλότερο ποσοστό νεότερων ιατρών με 46,1%, με δεύτερη τη Ρουμανία (34,6%) και την Ολλανδία με 29,7%.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), η οποία περιλαμβάνει στοιχεία του 2022 και δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη.
Μάλιστα, τα ποσοστά των ηλικιωμένων γιατρών στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια, καθώς το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη τροπολογία έδωσε το δικαίωμα σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Γιατί αυξάνονται οι ηλικιωμένοι γιατροί έναντι των νέων στην Ελλάδα
Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κρατήσει γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ με νύχια και με δόντια και όχι με σοβαρά κίνητρα, δίνοντας πρόσφατα, με νέα διάταξη, στους νέους συνταξιούχους μία τριετία επιπλέον παραμονής στα νοσοκομεία και επεκτείνοντας παράλληλα για ακόμη έναν χρόνο την παραμονή στους παλιούς συνταξιούχους.
Προτεραιότητα έχει δοθεί σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και σε άγονες περιοχές, ώστε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η αποψίλωση του ΕΣΥ από το ιατρικό προσωπικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Υγείας, γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και στο τέλος της χρονιάς η σχέση εργασίας τους λύεται αυτοδίκαια, εφόσον δεν προκηρυχθεί η θέση τους, μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους ως το τέλος του 2027.
Η σχετική ρύθμιση αφορά τις ειδικότητες:
- αναισθησιολογία,
- χειρουργική θώρακος,
- παθολογία,
- γαστρεντερολογία,
- νεφρολογία,
- ακτινολογία,
- βιοπαθολογία/εργαστηριακή ιατρική,
- πνευμονολογία-φυματιολογία,
- γενική/οικογενειακή ιατρική,
- ενδοκρινολογία,
- ακτινοθεραπευτική ογκολογία,
- παθολογική ογκολογία,
- παθολογική ανατομική,
- αλλεργιολογία,
- αγγειοχειρουργική,
- κυτταρολογία,
- ρευματολογία,
- ψυχιατρική και
- ψυχιατρική παιδιού και εφήβου.
Επίσης, το μέτρο αφορά γιατρούς που εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας.
Για όσους είχαν κάνει χρήση της προηγούμενης αντίστοιχης διάταξης τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τους ήδη συνταξιούχους, και αναμενόταν να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους έως το τέλος του 2025 (η σχέση εργασίας τους έληγε αυτοδίκαια στο τέλος του 2023), αυτοί μπορούν να παραμείνουν ως το τέλος του 2026.
Μοναδική προϋπόθεση για την παραμονή των συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ είναι να υποβάλλουν αίτηση στον πρόεδρο ή διοικητή των δομών στις οποίες υπηρετούν.
Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού των γιατρών μεγάλης ηλικίας θα προκύψει από τη φυγή των νέων γιατρών σε χώρες του εξωτερικού, καθώς οι πιεστικές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ και οι χαμηλοί μισθοί δεν μπορούν εύκολα να τους κρατήσουν στα ελληνικά νοσοκομεία.