Γιατί τα βαριά γεύματα μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη
Διαβάζεται σε 5'Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρόνιας φλεγμονής, θα πρέπει το 45% των θερμίδων να το καταναλώνουμε πριν τις 5 το απόγευμα.
- 23 Δεκεμβρίου 2024 06:14
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και αρχίζει η υπερκατανάλωση τροφίμων και γλυκών, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition & Diabetes κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρει ότι πολλοί από εμάς θα πρέπει να αποφύγουμε τον πειρασμό να τρώμε πολύ μετά τις 5 το απόγευμα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ομάδες από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι η κατανάλωση άνω του 45% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να συνδέεται με χειρότερη ανοχή στη γλυκόζη, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες με προδιαβήτη ή πρώιμο διαβήτη τύπου 2.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρόνια φλεγμονή.
Η μέχρι πρότινος, η συνέπεια της λήψης μεγάλης ποσότητας τροφής τις βράδυνες ώρες, ήταν κυρίως η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω του βραδύτερου μεταβολισμού, καθώς χαλαρώνουμε και ο οργανισμός μας προετοιμάζεται για ύπνο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το βάρος ή τη γενική θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου, η ώρα της ημέρας που τρώει μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άτομα ηλικίας από 50 έως 75 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είχαν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: «αυτούς που έτρωγαν νωρίς» δηλαδή κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους πριν από τις 5 μ.μ., και «αυτούς που έτρωγαν αργά το βράδυ», για την ακρίβεια που κατανάλωναν το 45% ή περισσότερο των θερμίδων τους μετά τις 5 μ.μ. για 14 ημέρες.
Οι ομάδες κατανάλωναν συγκρίσιμες ποσότητες ημερήσιων θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο, αυτοί που έτρωγαν αργά, κατανάλωναν σχεδόν διπλάσιο αριθμό θερμίδων μετά τις 5 μ.μ., συνολικά περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακες και είχαν τάση προς υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και ζάχαρης, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν νωρίς.
Στις δοκιμασίες ανοχής στη γλυκόζη, όσοι έτρωγαν νυχτερινές ώρες, είχαν αξιοσημείωτα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από 30 και 60 λεπτά, υποδεικνύοντας χαμηλότερη ανοχή στη γλυκόζη (ζάχαρη).
Η τάση αυτή διατηρήθηκε ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και τον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων, την πρόσληψη θερμίδων και τη σύνθεση της δίαιτας.
Γιατί το να τρώτε αργά κάνει κακό στην υγεία σας
Ο Nate Wood, MD, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής Ιατρικής Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Yale, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι το βραδινό φαγητό έχει την ιδιώτητα να προσθέσει βάρος στο σώμα, λόγω του απλού γεγονότος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο δραστήριοι τη νύχτα και καθόλου δραστήριοι καθώς κοιμούνται.
«Το πρόβλημα με το να τρώμε αργά το βράδυ, πιστεύουμε ότι είναι ότι καταναλώνουμε θερμίδες σε μια στιγμή που το σώμα μας δεν τις χρειάζεται», είπε ο Wood.
«Φανταστείτε ότι τρώτε μερικά κομμάτια πίτσα και αμέσως μετά πάτε για ύπνο. Ο οργανισμός διασπά αυτή την τροφή σε ενέργεια (θερμίδες), αλλά στη συνέχεια δεν έχουμε άμεση χρήση αυτής της ενέργειας, επειδή κοιμόμαστε. Τι κάνει λοιπόν το σώμα μας με αυτή την ενέργεια; Την αποθηκεύει για να τη χρησιμοποιήσει αργότερα, όταν τη χρειαστούμε. Και πώς αποθηκεύει το σώμα μας την ενέργεια; Ως λίπος! Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται γενικά να προσπαθούμε να τρώμε νωρίτερα μέσα στην ημέρα σε αντίθεση με αργότερα».
Ο Pouya Shafipour, MD, οικογενειακός ιατρός και ιατρός ειδικός στην παχυσαρκία στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι ο οργανισμός είναι πολύ πιο ανθεκτικός στην ινσουλίνη τη νύχτα, λόγω των κιρκαδιανών ρυθμών, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης και αυξημένη παγκρεατική δραστηριότητα.
«Όταν οι υποδοχείς στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς αντιλαμβάνονται ότι το φως πέφτει, η μελατονίνη αρχίζει να εκκρίνεται από την υπόφυση και τότε αυτό καταστέλλει το πάγκρεας», δήλωσε ο Shafipour, προσθέτοντας ότι το να τρως αργά μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Ποιο είναι το ιδανικό γεύμα για να τρώτε αργότερα μέσα στην ημέρα
Πιθανότατα δεν είναι η πιο δημοφιλής απάντηση κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά το δείπνο θα πρέπει τελικά να είναι το πιο ελαφρύ γεύμα που τρώτε, συμβούλευσε ο Shafipour.
Αυτό σημαίνει λιγότεροι υδατάνθρακες, οπότε αποφύγετε τα ζυμαρικά, τον πουρέ πατάτας, το ρύζι και έτσι μπορείτε να φάτε λίγο επιδόρπια ή να καταναλώσετε αλκοόλ.
Λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη, πρόσθεσε, υπάρχει ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου αυτά τα γεύματα με τους υδατάνθρακες μπορούν να λειτουργήσουν με το μεταβολισμό σας.
«Ο πιο ενεργός χρόνος από την άποψη του μεταβολισμού είναι συν και πλην μια ώρα μεταξύ πιθανώς περίπου 10 π.μ. έως 4 ή 5 μ.μ.», δήλωσε ο Shafipour.
«Έτσι, αν κάποιος θέλει να βελτιστοποιήσει την ευαισθησία του στην ινσουλίνη, πρέπει να τρώει τα πιο βαριά γεύματα με υδατάνθρακες σε αυτό το χρονικό παράθυρο. Το ελαφρύτερο δείπνο θα βοηθήσει με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου», καταλήγει ο ίδιος.