Γρίπη: Περιορισμένες οι ποσότητες του Tamiflu με ελεύθερες τις παράλληλες εξαγωγές

Διαβάζεται σε 4'
Γιατρός εξετάζει ασθενή
Γιατρός εξετάζει ασθενή iStock

Η μεγάλη αύξηση των περιστατικών γρίπης εξαφάνισε το αντιικό φάρμακο Tamiflu για τους ενήλικες από κάποια φαρμακεία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Νόμιμες οι παράλληλες εξαγωγές παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Ξεμένουν σιγά σιγά τα φαρμακεία της Αττικής από το αντιικό φάρμακο Tamiflu που χορηγείται σε ασθενείς με γρίπη, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά εν μέσω τις εορταστικής περιόδου.

Στο κέντρο της Αθήνας και το Παγκράτι αρκετά είναι τα φαρμακεία που δεν έχουν επάρκεια για τη δοσολογία των 75mg που ενδείκνυται για τους ενήλικες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να το αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Ωστόσο, καθώς υπάρχει επάρκεια για τις δοσολογίες των 30 mg (για παιδιά έως 2 ετών) και των 45 mg (για παιδιά από 2 έως 16 ετών), οι ασθενείς υποχρεώνονται να κλείσουν εκ νέου ραντεβού στον γιατρό, προκειμένου να τους εκδώσει νέα συνταγή, η οποία θα περιλαμβάνει τις δύο δοσολογίες, τις οποίες αν λάβει κάποιος ενήλικας συνδυαστικά καλύπτεται. Υπενθυμίζεται ότι το Tamiflu χορηγείται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Κάποια άλλα φαρμακεία έχουν επάρκεια, καθώς λαμβάνουν κανονικά από τις συνεργαζόμενες φαρμακαποθήκες το εν λόγω φάρμακο.

«Σήμερα παρέλαβα κανονικά όσα Tamiflu είχα κάνει παραγγελία χθες, υπάρχει επάρκεια», λέει στο NEWS 24/7 Κώστα Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Όσον αφορά τις εισαγωγές του φαρμάκου, η φαρμακευτική εταιρεία Roche η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεσή του, διαβεβαιώνει ότι «αυτή τη στιγμή εκτελούνται κανονικά όλες οι παραγγελίες στο δίκτυο διανομή μας».

Ελεύθερες οι παράλληλες εξαγωγές του Tamiflu

Πάντως, οι φαρμακοποιοί που δεν βρίσκουν το φάρμακο, εικάζουν ότι πέρα από την αύξηση της ζήτησης, υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες βέβαια είναι καθόλα νόμιμες, καθώς το αντιικό Tamiflu δεν περιλαμβάνεται στη πιο πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα που απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή τους σε χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, τονίζουν ότι λόγω της αύξηση των περιστατικών το τελευταίο διάστημα, θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί και οι παράλληλες εξαγωγές τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 7 σοβαρά κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο 19 ετών και ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 11 σοβαρά κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και σήμερα, νοσηλεύτηκαν με γρίπη 31 άτομα σε ΜΕΘ (20 άνδρες και 11 γυναίκες), με εύρος ηλικιών από 10 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία τα 72 έτη.

Τα 30 περιστατικά ανήκαν στον τύπο Α και το ένα στον τύπο Β. Από τα 9 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα επτά ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1) και δύο στον υπότυπο Α(Η3).

Τα συμπτώματα της γρίπης

Οι τύποι Α και Β της γρίπης παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα ενώ ο τύπος C προκαλεί ήπια ασθένεια–αδιαθεσία.

Ο χρόνος επώασης για την εποχική γρίπη είναι από 1 έως 4 ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πυρετό,
  • ρίγη,
  • αδιαθεσία,
  • μυαλγίες,
  • άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα,
  • πονοκεφάλους,
  • ρινική συμφόρηση και
  • περιστασιακά ναυτία.

Ο πυρετός διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες με πιο σύνηθες 3 με 5 ημέρες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει μη παραγωγικός βήχας και πονόλαιμος.

Η εποχική γρίπη στους ηλικιωμένους μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα με αυτά να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη, όπως οι χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθματικοί, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παχύσαρκοι, σακχαροδιαβητικοί, έγκυες, ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι, μπορούν να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων με τελικό αποτέλεσμα την διάχυτη ιογενή πνευμονίτιδα, υποξία και εισαγωγή στην ΜΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα