Γρίπη, RSV, COVID: Τι προβληματίζει τους ειδικούς και γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο “τρι-δημία”

Γρίπη, RSV, COVID: Τι προβληματίζει τους ειδικούς και γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο “τρι-δημία”
Γιατροί στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λάθος ο όρος "τρι-δημία- για τις ιώσεις της γρίπης, του RSV και του κορονοϊού. Καμπανάκι από τους επιδημιολόγους.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η συνύπαρξη γρίπης, RSV και κορονοϊού, των τριών αναπνευστικών ιών που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιδημιολόγους, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες δύο σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Τον προβληματισμό του ότι αυτές οι ιώσεις θα βρουν το ανοσοποιητικό των πολιτών απροετοίμαστο και “ανεκπαίδευτο”, με αύξηση της μεταδοτικότητας και πιθανές επιπτώσεις ειδικά για τους ευάλωτους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες, και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες. Ενδεχομένως αυτό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης είπε: “Για γρίπη και κορονοϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει. Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε τόσο για τη γρίπη όσο με την επικαιροποιημένη δόση για τον κορονοϊό”, ενώ στάθηκε και στις μικρότερες ηλικίες, λέγοντας:

“Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, βλάπτει παιδιά κάτω από πέντε ετών ευάλωτους στο ανοσοποιητικό και υπέργηρους, και είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες. Όλα τα παιδιά, όλοι μας, έχουμε περάσει RSV ως παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συννοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας. Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο’.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στάθηκε και στη λανθασμένη χρήση του όρου “τρι-δημία”, ο οποίος: είναι ένας ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες. Κακώς, κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε πιθανώς μία τριπλή πανδημία. Είναι άκυρος ο όρος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα