Γρίπη: Σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό – Προειδοποιούν οι ειδικοί

Γρίπη: Σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό – Προειδοποιούν οι ειδικοί
Εμβόλιο για τη γρίπη 123rf.com

Σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό της γρίπης ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, με σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πλησιάσει ήδη το στόχο των 4,2 εκατομμυρίων.

Μόνο 1.431.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν πάρει συνταγή για να εμβολιαστούν για τη γρίπη με πάνω από 230.000 να μην την έχουν εκτελέσει ακόμη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα άσχημο γεγονός, καθώς οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να έχουν θωρακιστεί έναντι της γρίπης, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει έξαρση από τον επόμενο μήνα και ύστερα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα πριν λίγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για εμβολιασμό όπως έγινε πέρυσι και από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου μόνο περίπου 2,4 εκατομμύρια έσπευσαν να λάβουν τη συνταγή. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πλησιάσει ήδη το στόχο των 4,2 εκατομμυρίων.

Όπως επεσήμανε επίσης ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Αχιλλέας Γραβάνης, μάλλον οι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολών γρίπης και κορονοϊού.

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και ότι μπορούν να γίνουν ακόμη και την ίδια στιγμή. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει ακόμη περισσότερο από πέρυσι να γίνει το εμβόλιο ειδικά από τα ευπαθή άτομα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει στην επιδημία κορονοϊού είναι ακόμη πιο επικίνδυνη σε σχέση με το περσινό στέλεχος.

Ο συνδυασμός γρίπης και μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να οδηγήσεις σε σοβαρότατη νόσηση και να πιεστούν τραγικά τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι στην χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς . Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (Η Δραστηριότητα της Γρίπης στην Ελλάδα Περίοδος 2020 – 2021) στην προαναφερόμενη περίοδο , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του SARS CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των επισκέψεων του κοινού στις υγειονομικές δομές για αναζήτηση περίθαλψης. Τέλος, ο τεράστιος φόρτος εργασίας στις δομές περίθαλψης και η επικέντρωση των πλείστων προσπαθειών στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης ελαχιστοποίησαν το ενδιαφέρον για τη περαιτέρω διερεύνηση των αρνητικών για SARS-CoV-2 αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εδώ οφείλει να τονιστεί ότι ο εκμηδενισμός των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη κατά την περίοδο 2020 – 2021 οφείλεται και στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού με τους πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ενώ παράλληλα και την αμέσως προηγουμένη περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020) οι φαρμακοποιοί διεξήγαγαν το μεγαλύτερο μέχρι τότε μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό από συστάσεως Ελληνικού κράτους με 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς περίπου.

Με δεδομένο όμως ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα)

• Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες

• Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ) και παιδιά με ΔΜΣ>95ηΕΘ Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα 7

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών• επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

• Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)

• Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

• Άστεγοι

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών)

Παρά τον ταχύ ρυθμό προόδου στους τομείς της διάγνωσης, της θεραπείας και του εμβολιασμού κατά του ιού SARS-CoV-2, ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19. Γι αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημασία των αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης λοιμώξεων που διατίθενται σήμερα: την εκτεταμένη εφαρμογή του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης και την διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ) έως ότου επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας μέσω των εμβολιασμών κατά της SARS-CoV-2 ή / και μέσω της φυσικής λοίμωξης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα