H μπουκιά που “κόβει” την πείνα και προστατεύει από τον καρκίνο

Διαβάζεται σε 4'
H μπουκιά που “κόβει” την πείνα και προστατεύει από τον καρκίνο
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ή δυο ωμό είναι δώρο για την υγεία μας. iStock

Έχουμε μπροστά μας την τροφή που προστατεύει την καρδιά, τονώνει την υγεία των ματιών, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και “κόβει” την πείνα.

Στο TikTok μπορείς να βρεις τα πάντα. Όλα εξαρτώνται από το τι ψάχνεις. Ή τι είναι trend. Μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις είχε για πρωταγωνιστή το σπανάκι.

Πολλοί χρήστες βιντεοσκόπησαν τον εαυτό τους να ξυπνούν το πρωί, να πηγαίνουν στην κουζίνα και να τρώνε μια μπουκιά ωμό -συσκευασμένο- σπανάκι.

Πολλοί υποστήριξαν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουν τους γευστικούς τους κάλυκες για το υπόλοιπο της ημέρας και δεν λαχταρούν σνακ (αλμυρά ή γλυκά) μέχρι το βράδυ.

Όλο αυτό δεν είναι τελείως σωστό. Δεν είναι και τελείως λάθος.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ

Μελέτη που έκανε το University of Buffalo κατά την οποία οι ερευνητές τάιζαν αρουραίους με πικρές τροφές (όπως το σπανάκι), έδειξε ότι ενεργοποιείται μια σιελογόνος ένωση με βάση την πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε να εκπαιδευτεί ώστε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στην ανακοίνωση Τύπου αναφέρθηκε πως όταν ενεργοποιείται η πρωτεΐνη «οι πικρές γεύσεις γίνονται σαν να είναι νερό» και έτσι οι αρουραίοι έτρωγαν σιγά σιγά περισσότερα πικρά τρόφιμα, δίχως να δίνουν προσοχή στη γεύση.

Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και σε εμάς, αν είχαμε την ίδια ορμονική σύνθεση και το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα με τα τρωκτικά. Υπάρχουν όμως, διαφορές.

Έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους δείχνουν ότι η άρνηση της λαχτάρας για φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ορέξεις και σε αυξημένες συμπεριφορές φαγητού.

Υπάρχει βιβλιογραφία που συμφωνεί πως όταν τρώμε λαχανικά και πρωτεΐνη πριν τον υδατάνθρακα, μειώνουμε τις κατακόρυφες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα -που οδηγούν στην τρέλα που μας πιάνει για σνακ και δη αυτά που έχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Δεδομένα το σπανάκι έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες αλλά υψηλό σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, τύπος που ωφελεί την πέψη. Έχει μικρές ποσότητες ζάχαρης (με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης) και είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η Α, η C -ισχυρό αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού-, η Κ1 -απαραίτητη για την πήξη του αίματος-, φολικό οξύ -γνωστό και ως βιταμίνη Β9-, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο κα.

Στις φυτικές ενώσεις που περιέχει υπάρχει και η λουτεΐνη, που συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών. Η κερσετίνη μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση και τη φλεγμονή και τα νιτρικά άλατα προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Κλινική διαιτολόγος εξήγησε στην Washington Post είπε πως μπορεί να “κόψει” την πείνα (είναι σταθερή πηγή φυτικών ινών και έτσι, μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα -κάτι που κάνει λιγότερο πιθανή τη λαχτάρα για σνακ) «όποια ώρα της ημέρας και αν το φάμε. Και με την όποια ταχύτητα».

Δεν χρειάζεται δηλαδή, να αρχίζουμε την ημέρα μας με αυτόν τον βίαιο τρόπο.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ

Το σπανάκι δεδομένα μας κάνει καλό, αλλά υπάρχει ένα όριο μεταξύ αυτής της συνθήκης κι εκείνης που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είναι το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ή τα δυο φλιτζάνια ωμό.

Το όριο υπάρχει γιατί το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με κάποια συνταγογραφούμενα αραιωτικά αίματος.

Είναι και πλούσιο και σε φυτικές ενώσεις που λέγονται οξαλικά, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση των μετάλλων (πχ ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο) που παίρνουμε από τις τροφές. Η μείωση της απορρόφησης μετάλλων αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά, σε άτομα που έχουν ιστορικό. Μια λύση στο πρόβλημα είναι να μαγειρέψουμε το σπανάκι -έτσι μειώνεται η περιεκτικότητα σε οξαλικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα