H κίνηση που μπορεί να σε ενημερώσει πόσο θα ζήσεις
Διαβάζεται σε 3'Καλά τα γυμναστήρια και η εν γένει σωματική δραστηριότητα, ωστόσο η ικανότητα μας να ισορροπούμε γίνεται ζωτικής σημασίας όσο μεγαλώνουμε. Δείτε σε τι κατάσταση είναι η δική σας.
- 01 Μαΐου 2024 04:58
Έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο σύγχρονος κόσμος, είναι πιο βέβαιο από ποτέ ότι ουδείς μας μπορεί να ξέρει τι ξημερώνει. Για αυτό και εστιάζουμε σε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Τις κινήσεις μας.
Με μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα, υπάρχει μια κλινική εξέταση που παρέχει σημαντική και αποτελεσματική πρόβλεψη του κινδύνου θνησιμότητας σε ανθρώπους ηλικίας από 51 έως 80 ετών.
Δεν χρειάζεται να πάμε στο γιατρό. Μπορούμε να την κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε. Πρώτα να ευχαριστήσουμε τους Βραζιλιάνους ερευνητές στη φυσιολογία της άσκησης και την αθλητική ιατρική που την εμπνεύστηκαν το ‘90 (η συσχέτιση της με τη μακροζωία επιβεβαιώθηκε από μελέτη του 2012) και μετά ας τη δούμε.
Η εξέταση/άσκηση λέγεται Sitting Rising Test και τσεκάρει τη μυοσκελετική ικανότητα, σημαντικό προγνωστικό παράγοντα σε άτομα ηλικίας 51-80 ετών. Έχει ως εξής:
Όπως είστε όρθιοι, σταυρώστε τα πέλματα και αρχίστε σιγά σιγά να λυγίζετε τα γόνατα, όπως σκύβετε προς τα εμπρός και τελικά, καθίσετε στο πάτωμα οκλαδόν. Αφότου εναποθέσετε όλο το βάρος στο έδαφος, δοκιμάστε να σηκωθείτε, με τον τρόπο που καθίσατε.
Πριν ξεκινήσετε, έχετε 10 βαθμούς πρόχειρους για ξόδεμα.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε (όπως κάθεστε ή όπως σηκώνεστε) το χέρι σας ως βοήθημα, χάνετε έναν βαθμό.
Αν στηριχτείτε στο γόνατο, επίσης χάνετε έναν βαθμό και αυτό συμβαίνει αν πάρετε ασίστ από τον πήχη ή το πλάγιο μέρος του ποδιού ή ακουμπήσετε το χέρι στο γόνατο ή το γοφό.
Επιπλέον 0,5 βαθμοί αφαιρούνται εάν ο αξιολογητής (εν προκειμένω εσείς οι ίδιοι) αντιληφθεί μη σταθερή εκτέλεση ή μερική απώλεια ισορροπίας.
Αυτοί που μένουν με από 0 έως 3 βαθμούς, έχουν έως και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που έχουν τα υψηλότερα σκορ (8 έως 10 βαθμούς).
Κατά τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, το 40% αυτών που βρέθηκαν στο εύρος 0 έως 3 πέθαναν μέσα σε 11 χρόνια από την εργασία.
Έρευνα του 2016 που είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη χρησιμότητα του τεστ για ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικά επεισόδια, διαπίστωσε ότι η ηλικία συσχετίζεται έντονα με συγκεκριμένες βαθμολογίες.
Η εν λόγω εργασία πρότεινε το 7.8 ως γενικό σκορ διαφοροποίησης μεταξύ υγιών ηλικιωμένων ενηλίκων και εκείνων που αγωνίζονται με συμπτώματα χρόνιου εγκεφαλικού.
Το 2020 προέκυψε νέος ερευνητικός έλεγχος του τεστ, με τη συμμετοχή 6.141 ενηλίκων ηλικίας από 16 έως 98 ετών.
Το 10/10 ήταν πιο κοινό στο νεαρότερο ηλικιακό γκρουπ για τους άνδρες. Για τις γυναίκες ήταν στο γκρουπ 16-40 ετών. Στον αντίποδα, ποσοστό μικρότερο του 8% τους άνδρες και τις γυναίκες, ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών ‘έπιασαν’ το δεκάρι.
Όπως εξηγούν οι γιατροί, η ισορροπία, η ευελιξία και η ευκινησία είναι πολύ σημαντικές ικανότητες, όπως μεγαλώνουμε. Προϋποθέτουν δύναμη, καλή μυϊκή μάζα και σωματική απόδοση. Όλα αυτά σχετίζονται με τη θνησιμότητα. Τονίζεται ωστόσο, ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιότητα.
Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τραυματισμούς ή αναπηρίες.
Για το τέλος κρατήστε πως γενικά όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες. Και αυτό δεν μπορεί ποτέ να είναι κακό.