HIV/AIDS: Πώς θα χορηγούνται πριν το σεξ τα νέα χάπια που προλαμβάνουν τη νόσο
Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη διάθεση της προφυλακτικής αγωγής στη χώρα μας ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ σύντομα αναμένονται οι ρυθμίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή τους.
- 22 Νοεμβρίου 2022 06:07
Ποιοι θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τα φάρμακα, πόσο συχνά πρέπει να χορηγούνται, είναι βέβαιο ότι δεν θα μολυνθεί με τον ιό του HIV/AIDS όποιος τα πάρει και κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό; Ο πρόεδρος του συλλόγου «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες, μιλά στο NEWS 24/7 και δίνει όλες τις λεπτομέρειες.
Τι σημαίνει πρακτικά η ψήφιση του νόμου για τη χορήγηση της προεκθεσιακής προφύλαξης για τον HIV/AIDS;
Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα δεκάδων άλλων χωρών και εντάσσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το πλέον δυνατό εργαλείο για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής (PrEP) για τον HIV. Το επόμενο βήμα είναι η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα προβλέπει τις πρακτικές λεπτομέρειες της υλοποίησης, όπως οι δικαιούχοι, η διαδικασία διάθεσης της αγωγής και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, καθώς η PrEP είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτουμε σε «εμβόλιο» για τον HIV αυτή τη στιγμή.
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος την αγωγή; Μπορεί να τη λάβει όποιος επιθυμεί;
Παρόλο που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα οι πρακτικές λεπτομέρειες, η αγωγή αυτή απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό ρίσκο μετάδοσης για τον HIV. Η βασική προϋπόθεση για την έναρξη της αγωγής είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για τον HIV (δεδομένου ότι η αγωγή λαμβάνεται από οροαρνητικά άτομα με σκοπό να παραμείνουν οροαρνητικά) και την λαμβάνει όποιο άτομο το επιθυμεί και για όσο το επιθυμεί.
Θα είναι δωρεάν ή θα υπάρχει συμμετοχή μέσω του ΕΟΠΥΥ;
Από όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες θα δικαιούνται την αγωγή δωρεάν, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα και σε άτομα που δεν εμπίπτουν στις συγκεκριμένες ομάδες να τη λάβουν επί πληρωμή.
Η αγωγή συνίσταται σε καθημερινή λήψη φαρμάκου ή υπάρχει και διαδικασία on demand;
Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής: η καθημερινή λήψη ενός χαπιού και η λήψη on demand (event-based λήψη). Στη δεύτερη περίπτωση το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν από την πιθανή έκθεση (δηλαδή πριν από κάποια σεξουαλική επαφή) και στη συνέχεια ένα χάπι ημερησίως μέχρι δύο ημέρες μετά την τελευταία πιθανή σεξουαλική έκθεση. Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.
Κάποιος που λαμβάνει καθημερινά προληπτικά φάρμακα, θα πρέπει να τον παρακολουθεί γιατρός;
Η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια τήρησης της αγωγής είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το άτομο την λαμβάνει με τον σωστό τρόπο, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εξετάσεις. Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες οδηγίες των παγκόσμιων φορέων υγείας συνιστούν τακτική εξέταση για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και περιοδικό έλεγχο των επιπέδων της κρεατινίνης για να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες της αγωγής στους νεφρούς.
Η χρήση των φαρμάκων για τη μη μετάδοση του HIV τι αποτελεσματικότητα έχει;
Η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%, γεγονός που σημαίνει ότι αποτρέπει το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα της PrEP έχει αποδειχθεί ήδη από το 2010 μέσω της έρευνας iPrEx και διατίθεται στις ΗΠΑ από το 2012. Αυτό που έχει παρατηρηθεί εκεί, στην Αυστραλία, αλλά και στις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που χορηγείται, είναι ότι η χρήση της συσχετίζεται με μειωμένο αριθμό νέων HIV λοιμώξεων. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά από το 2015 τη χρήση της σε όλα τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV.
Υπάρχουν φόβοι για απότομη αύξηση άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, λόγω της ασφάλειας που θα αισθάνεται κάποιος επειδή δεν έχει υψηλό κίνδυνο να μολυνθεί με τον HIV;
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η PrEP δεν υποκαθιστά τη χρήση προφυλακτικού, αφού προφυλάσσει μόνο έναντι του HIV και όχι άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επιπλέον, συνήθως συνοδεύεται με τακτικές προληπτικές εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα χάπι, αλλά για ένα πακέτο υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας. Θα έλεγα, λοιπόν, πως υπόκειται στην κρίση του κάθε ατόμου το κατά πόσο θα προστατεύσει τον εαυτό του γενικότερα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις