Hospital@Home: Με ΦΕΚ για νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι αποχαιρετά ο Πλεύρης το υπ. Υγείας

Hospital@Home: Με ΦΕΚ για νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι αποχαιρετά ο Πλεύρης το υπ. Υγείας
Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι Getty Images

Ίσως μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία έτη στην Υγεία και αφορά βαριά ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τις θεραπείες τους στο σπίτι με γιατρό και νοσηλευτή. Αναλυτικά οι παροχές και οι δικαιούχοι.

Θεραπείες και εξετάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με στόχο την ασφάλεια του ασθενή, ξεκινούν άμεσα να εφαρμόζονται και στο σπίτι.

Οι κατ’ οίκον επισκέψεις θα γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας Hospital@Home περιλαμβάνεται στο τελευταίο ΦΕΚ που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

«Πρεμιέρα» θα κάνει από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι θα λάβουν τη χημειοθεραπεία τους στο σπίτι.

«Το νοσοκομείο μας έχει εκπονήσει τη μελέτη, πάνω στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός του καινοτόμου προγράμματος. Καταθέσαμε τα δεδομένα στο υπουργείο Υγείας και έτσι στήθηκε το πρόγραμμα. Από την 1η Ιουνίου ξεκινάμε με τους πρώτους ογκολογικούς ασθενείς που έχουν επιλέγει, οι οποίοι θα κάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι τους. Αφορά 10 άτομα, σε πρώτη φάση και στόχος μας είναι ο αριθμός να πολλαπλασιάζεται κάθε μήνα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα, που είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Μάλιστα, για να τα καταφέρουμε, συμπράξαμε με τον ιδιωτικό τομέα και λάβαμε χρηματοδότηση για τη μελέτη από την φαρμακευτική εταιρεία Roche», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Όλγα Μπαλαούρα, διοικήτρια του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Ποιους ασθενείς περιλαμβάνει το Hospital@Home

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας Hospital@Home αφορά παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, Σκλήρυνση κατά Πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά νοσήματα.

Οι ασθενείς αντί να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να ταλαιπωρούνται, όπως επίσης και να κινδυνεύουν να μολυνθούν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα (οι περισσότεροι έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα), θα μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους στο σπίτι.

Παράλληλα, παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.

Το καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία Hospital@Home» και σ’ αυτό αναμένεται να ενταχθούν μέσα στο 2023, 8 νοσοκομεία της χώρας, στα οποία θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα, που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Hospital@Home

Τα βασικά κριτήρια ένταξης του ασθενή στο πρόγραμμα νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι, βασίζονται κυρίως στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου, όπως επίσης και στην ανάγκη για τεχνολογικά εξειδικευμένη υποστήριξη.

Φυσικά σημασία θα έχουν η βαρύτητα της νόσου, το πόσο ασφαλές είναι να επισκέπτεται νοσοκομείο, πόσο συχνά θα έχει ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα, η εξέλιξης της πορείας της υγείας του και άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα αξιολογούνται από τους θεράποντες γιατρούς.

Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, όπως οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή, σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και άτομα που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας ή μετά την έξοδο τους από την ΜΕΘ.

Το μοντέλο φροντίδας Hospital@Home αναμένεται να διευρυνθεί και να εφαρμοστεί σε πολλά νοσήματα και πιο συγκεκριμένα σε χρόνιως πάσχοντες που ταλαιπωρούνται με επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία και μακρόχρονες νοσηλείες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα